fácánkakasokEmelkedő táp- és energiaárak nehezítik a fácántenyésztők életét, akik értékesítési áraikat már kevésbé tudják emelni.
A vadásztársaságok, vadászati irodák ugyanis nem tudnak sokkal többet fizetni. így a tenyésztők keveset tehetnek félre tartaléknak. Bár az első fácánok még nem keltek ki a tojásból, a sződi Perdix Szárnyasvad Tenyésztő Szövetkezet keltetőházában már napok óta folyik a munka, működnek a keltetőgépek. Molnár György a fiával lassan két évtizede tenyészt fácánt, az idén több mint kétezer madárból áll törzsállományuk.

„Mi csak sportcélra tenyésztünk fácánt. A nagy terítékű vadászat alapvetően luxus, ám még ma is többen tudnak költeni erre a szép sportra" - mondta Molnár György. Nagy terítékű fácánvadászatot kizárólag kellő mennyiségű fácán megvásárlásával lehet rendezni. A tenyésztő elárulta, hogy a természetes populáció független a nevelt fácánok mennyiségétől. Akik ilyen madarat nevelnek vagy vásárolnak, azt a természetes a szaporulattól függetlenül teszik. Mindezek mellett természetesen jó, ha a terület fácánállománya is fejlődik, gyarapodik. A szakember szerint a ke-» meny tél leginkább azokon a helyeken okozhatott nehézséget, ahol kisebb kereső vadászatokat szoktak szervezni, hiszen ez esetben a természetes állományt hasznosítják.  A madarak egy termelési ciklusban egyedenként nagyjából 45 tojást tojnak, és ha szükséges, Molnár Györgyék még vásárolnak is tojásokat. A keltetőkapacitásuk kilencvenezer és százharmincezer között van, a piactól függ, hogy mekkora mennyiségben keltetnek fácánt. Ahogy a kereslet, úgy az ár sem változik számottevően az idén. Molnár György elmondta: öt-hat százalékkal adhatják drágábban a fácánt, mint tavaly, mert a vadásztársaságok, vadászati irodák nem tudnak többet fizetni. „Nekünk kell óvatosan gazdálkodnunk, hogy kijöjjünk ebből az összegből" - mondta a vállalkozó. Az, idén a naposfácán ára leszállítva 235 forint, a héthetes előnevelt madár pedig 650-660 forint lesz.

„Valamivel magasabb árra lenne szükség, hogy lehessen tartalékolni egyik évről a másikra. Akkor lehetne a következő tavasszal biztonságosan újrakezdeni" - magyarázta a gazdálkodó. Molnárék 10-12 százalékos nyereséggel dolgoznak, ami a legkisebb hiba esetén vagy a „természet tréfája miatt" hamar átbukhat veszteségbe. Valamivel jobb a helyzet a felnőtt, már vadászatra kész fácánok esetében, amelyeknél az ár 1900-1950 forint. Itt a haszon valamivel nagyobb, igaz, a kockázat is.
„Mindehhez hozzátartozik, hogy a gabona felvásárlási ára csaknem azonos, néha még alacsonyabb is, mint a múlt évben, miközben a táp ára folyamatosan emelkedik" - panaszolta a tenyésztő, aki szerint jelentős problémát okoz az üzemanyag és a villamos energia árának növekedése. A telepen a gépek zúgnak, a tojók termelnek, az első fácánok pedig hamarosan kikelnek a tojásból.
Amíg van igény a nagy terítékű fácánvadászatra, addig van igény a tenyésztett madarakra is, ám a vadásztársaságok nagy része is jelentős gondokkal küszködik.

Forrás: Magyar Hírlap