rétisasokat engedtek szabadon amerikábanNéhány hónappal ezelőtt fiatal fehérfejű rétisasokat engedtek szabadon az amerikai Santa Cruz Island nemzeti parkban, ahol a fajta újjáélesztését remélik a természettudósok. A sasok jól boldogulnak, de új problémát jelenthet, ha előbb-utóbb más védett fajokat esznek meg.

A Channel-szigeteken, amelynek egyik tagja Santa Cruz sziget, több veszélyeztetett faj is él. A fehérfejű rétisasokat (Haliaeetus Leucocephalus), amelyek a DDT nevű, azóta betiltott rovarirtó miatt korábban kis híján kipusztultak, ebben a nemzeti parkban akarják [1] újra szaporítani. Ez azonban nem várt hatásokkal lehet a park élővilágára, mivel a sasok a jövőben táplálékul használhatják a szintén a kihalás szélén álló, közelben élő vízimadarakat és rókákat. És az is előfordulhat, hogy fókák és oroszlánfókák tetemeiből kezdenek majd táplálékot szerezni, amik általában káros anyagokkal szennyezettek.

A fehérfejű rétisasok rendszerint más tengeri madarak tetemein élősködnek, legalábbis a DDT mérgezés előtt ez így volt. Most azonban nehezebb élelmet szerezniük maguknak, ezért egy nagyobb populáció kiszámíthatatlan hatással lehet a környező elővilágra. "Úgy gondoljuk, a betelepített sasok fókák és oroszlánfókák dögeiből is táplálkozhatnak, amivel megnehezíthetik más tengeri madarak élelemhez jutását, de akár a szárazföldön élő fókákra is elkezdhetnek vadászni" - mondta el a sasprogramot vezető kutató, Seth Newsome.

A megállapításokat egy olyan kutatásra alapozzák, amelynek részeként a sasok pleisztocén korban élt őseinek maradványait tanulmányozták. A kutatás azt mutatta ki, hogy a földtörténeti korban élt madarak gyakran változtattak étrendjükön, hogy alkalmazkodni tudjanak környezetük követelményeihez, ami rossz hír a Channel-szigetek rókáinak. A tudósoknak egyelőre elképzelésük sincsen arról, mihez kezdenek, ha a kihalás szélén álló fajok egymást kezdik vadászni.

Forrás: Index