Nyomtatás
Találatok: 1681
beindult a gombaszezonA gombaszedés megélhetési forrás, s időnként a gyűjtők inkább megeszik, mint a piacra vinnék.
- Egyre több gomba terem a Mecsekben és a környékbeli legelőkön. Megjelent már az óriás csiperke is. Völgyi István gombaszakértő szerint mégis megcsappant a múlt heti gazdag gombakínálat hétfőre. A szakember úgy véli, hogy mivel a mezei és erdei gombákat begyűjtő piacolók megélhetési forrásáról van szó, időnként inkább megeszik amit megszedtek, minthogy piacra vinnék. Tegyük hozzá, hogy a gombaárusok nagy része a Dráva mentéről, Barcs környékéről érkezik, és csak nagyobb mennyiséggel érdemes útra kelniük. így a nyárelő gombainak igencsak magas az ára, s nem amiatt, mert sokba kerülne a pécsi vásárcsarnokban, helyfoglalás. Egy méternyi asztalért 380 forintot kell fizetni naponta.

A májusi pereszke kilója 1500 forint körül áll meg, a szegfűgombáért esetenként háromezret is elkérnek - többnyire maroknyi tételekre szedve kínálják -, a kucsmagomba 1200-1500, a sárga gilva pedig 1200-1500 forint. A szezon beindult, s előretekintve a heti esős és aránylag meleg időszakra, könnyű megjósolni, hogy alighanem a hétvégén, pénteken és szombaton várható egy újabb felhozatalt dömping. Völgyi István elmondta, hogy a vásárcsarnokban megnyitották a gombavizsgálót, ahol már most is napi 10-15 laikus megfordul.

Kevés a mérges gomba, de akad néhány nem ehető az első tavaszi termésben, mint például a kénvirággomba vagy a döggomba. A gyilkos galóca szezonja a vargányával együtt júniusban kezdődik.

Forrás: Dunántúli Napló