lovas falkavadászatMásodik alkalommal szervezte meg szombaton a Szatmár Megyei Lótartók és Lótenyésztők Egyesülete és a tavaly ez alkalomból megalakult Hunting Club az országban egyedülállónak számító, angol rítusú lovas falkavadászatot.
A helyszín idén is a Szatmárnémeti közelségében található kakszentmártoni Szamos-part volt. Az angol falkavadászat egy hagyományos ceremónia szerint zajlik: a résztvevők jellegzetes lovaglóruhákat viselnek, a rituáléból nem hiányozhat a vadász-, illetve hajtómester, a kutyák pedig a vérontás elkerülése érdekében egy, a vadászat reggelén a kijelölt útvonalon végighúzott ánizszsal töltött zacskót követnek a valódi rókanyom helyett.
Bestreisen 2010

Az idei rendezvényre a tavalyinál kevesebb vadász jött el, Románián kívül Magyarországról és Németországból voltak résztvevők, a kutyák szintén a határon túlról érkeztek. Akik nem vettek részt aktívan a vad üldözésében, lovas kocsin követhették nyomon a vadászatot, illetve megkóstolhatták a helyszínen a szervezők által készített bográcsost. A falkavadászat végét és a nap fénypontját a „vad halála” jelentette, amikor is az ebek a jól megérdemelt munka után jutalmul szarvasmarhagyomrot téphettek szét.

Forrás: Krónika.ro