Nyomtatás
Találatok: 1483
mélyponton a vadhús áraFejér megye - A vadhús felvásárlói ára mélyponton van, pedig ez a tétel jelentené a vadgazdálkodók árbevételének jelentős részét, akik szinte lehetetlen helyzetbe kerültek.
- Havonta, átlagosan 15- 20 kilogramm vadraguhúst adunk el. Ez a B-kategóriás vaddisznó, szarvas húsa, aminek az ára 1700-2000 forint. Nyáron a bográcsozások időszakában többen keresik - mondta el kérdésünkre a városi piacon Székelyi József hentes. A raguhús még így is jóval olcsóbb, mint a színhús.

- Árultunk régen combhúst, de annak kilója 5-6 ezer forint volt, az nem fogyott, ezért nem rendeltünk többet - tette hozzá.

Fejér megyében 76 vadászterületen élhetnek szenvedélyükkel a vadászok. A vendégvadászok révén a megyei szállodák, panziók, éttermek is profitálhatn(án)ak, de a gazdasági válság hatására kevesebb olasz, osztrák, német, francia vadász jött, jön hazánkba. Évekkel ezelőtt a vadásztársaságok bevételének 60 százalékát tették ki a külföldi bérvadászok.

- A vadászat államilag egyáltalán nem támogatott ágazat, a földműveléssel és az állattenyésztéssel szemben, ezért 10-20 éve elég nehéz helyzetben van - mondta Pechtol Lajos, az Országos Magyar Vadászkamara Fejér megyei területi szervezetének titkára. A vadgazdálkodáshoz, az állomány mennyiségi és minőségi fenntartásához, rengeteg anyagi forrásra van szükség. Mivel a bevételek a bérvadászatokból csökkentek, a lőtt vadból származó forrásokra kellene támaszkodniuk. - Egy kilogramm vaddisznó ára 1994-ben 400, a szarvasé 550 forint plusz áfa volt, ezzel szemben idén a vaddisznó nettó 200 forint, a szarvas 450-500 forintot ér - folytatta a titkár. A sertés-, a marha- és a csirkehús mindig jobban fogyott, mint a vad.

- A vadhúst elérhetetlennek látták, látják a magyarok, mivel a nagy részét külföldre szállították. A vadhús fogyasztásának még nincsen kultúrája hazánkban, pörköltfőzésekkor használják leggyakrabban az olcsó apróhúst - magyarázta Pechtol Lajos.

Született nemrég egy nemzeti rendelet, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a vadászterületek közvetlenül, kis mennyiségben tudjanak húst árulni. - Az értékesítés feltételei jelentős beruházást igényelnek: a hűtés, csomagolás, szállítás, ezért meggondolják, megéri-e befektetniük - tette hozzá a titkár. Az éttermek az értékesebb részeket használják fel, a combot és a lapockát. Számos vadételekre specializálódott vendéglátóhely várja az embereket, igaz, egy szarvaspörkölt több mint ezer forintba kerül. A vadhúsban pedig rendkívül sok a B-vitamin és az ásványi anyag. Addig amíg nem fedezzük fel, marad a régi, jól bevált étrend. Az általunk megkérdezett éttermek egyikében csupán minden tizedik vendég rendel vadhúsból készült ételt, máshová kifejezetten az új receptek miatt járnak ebédelni vagy vacsorázni.

Forrás: FMH