havazott a magas-tátrábanHelyenként már több mint félméteres hó hullott a Magas-Tátrában, ahol az 1400 méter tengerszint feletti magasságban a kora reggeli órák óta folyamatosan havazik.
Május közepén a havazás már a Magas-Tátrában is aránylag ritkaságnak számít. Az alacsonyabban fekvő helyeken pedig a Tátrában is sűrűn esik az eső. Az erős szélvihar hétfőre virradóra legalább harminc fát tépett ki a földből. Milan Lizuch, a lavinamegelőzési központ munkatársa szerint a hó vizes és nehéz, s a többnyire sziklás terepeken egyelőre nincs lavinaveszély.
Kelet- és Közép-Szlovákiában számos helyi patak kilépett medréből, s elárasztotta a mezőgazdasági területeket, pincéket, házakat, utakat. Az önkormányzatok homokzsákokat osztogatnak a veszélyeztetett lakosoknak, hogy elsáncolják velük lakóhelyüket.
A Szlovákiai Hidrometeorológiai Intézet déli jelentései szerint több mint egy tucat folyón és patakon harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Országszerte folyamatosan dolgoznak a tűzoltók, akik a közszolgálati rádió jelentése szerint nem győzik szivattyúzni a vizet az elöntött pincékből.
A kassai régióban a Tarca, a Bódva, az Ida, az Olsva, a Hernád és a Ronyva mentén van érvényben harmadfokú árvízvédelmi készültség. A besztercebányai régióban a Rima, a Szuha, a Balog, a Litava és a Tisovník mentén kritikus a helyzet. A pozsonyi régióban a Chvojnica és a Teplica patakok, valamint a Miava, valamint a Súri-kanális szintje emelkedett jelentősen. Másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Turóc, a Gortva, a Kürtös, a Korpona, az Ipoly, a Gölnic, az Ondava és a Laborc mentén. A Morva folyó emelkedő vízszintje miatt két cseh-szlovák határátkelőt le kellett zárni.
A szlovák vasúti társaság közölte: néhány vasúti szakasz megrongálódott, illetve víz alá került, ezért több szerelvény nem, vagy csak késéssel, illetve kerülővel  közlekedik. A veszélyeztetett szakaszokon a vonatokat buszjáratokkal helyettesítették. Pontos információkat a vasútállomásokon lehet beszerezni - közölte Milos Cikovsky, a szlovák államvasutak kommunikációs osztályának igazgatója.

Forrás: MTI