Nyomtatás
Találatok: 958
elszaporodtak a farkasokMegnövelné a levadászható farkasok számát az egyesült államokbeli Montana állam.
Tizenöt évvel a ragadozók visszatelepítése után a populáció olyan mértékben megnőtt, hogy meg kell tizedelni - jelentette be a halászatért, vadászatért és parkgazdálkodásért felelős állami bizottság. Tavaly a vadászok hetvenöt farkast lőhettek ki, idén ennek legalább kétszeresét tervezik engedélyezni.

Hivatalos adatok szerint megugrott azoknak az eseteknek a száma, amelyekben a ragadozók háziállatokra támadtak. Az idei lesz az első év, hogy csökkenteni akarják a teljes állományt a korábbiakhoz képest.

2009 végén Montanában 524 farkast számoltak össze, az Egyesült Államok északi részén lévő Sziklás-hegységben élő állományt pedig több mint 1700 példányra becsülik.

Nyilvános konzultációs időszakot követően a hatóságok júliusban döntenek arról, hogy 150, 186 vagy 216 farkas kilövésére adnak-e engedélyt.

Az 1990-es évek közepe óta nagyszabású populációnövelő programot hajtottak végre a Sziklás-hegységben, ahol csaknem teljesen kipusztultak a szürke farkasok. Kanadából hozott állatokat telepítettek be a területre. Azóta évente átlagosan 24 százalékkal gyarapodott a farkasállomány Wyoming, Montana és Idaho államokban.

Forrás: MTI

0
0
0
s2smodern
powered by social2s