Nyomtatás
Találatok: 1347
Kemény Dénes puskávalÁllatorvosként hamar megtanulta a vadak húsát elkészíteni. Kemény Dénes közel húsz éve vadászik. Főzött már vadat klasszikusan: ragunak, levesnek, bográcsban, paprikásnak, pusztapörtköltnek, gulyásnak szabadtéren. (Receptünk: rántott vadmalacborda - Kemény Dénestől)

A vízilabdaedzőt, szövetségi kapitányt a sütés-főzés kikapcsolja, hasonlóan a vadászathoz. Az az időszak, amíg tíz évig Olaszországban élt, sok izgalmas ebédet, vacsorát jelentett számára.

"Amit legjobban élveztem, hogy az ételek sokkal kevesebb összetevőből készülnek, mint idehaza, így a kevesebb íz dominánsabbá válik, élvezhetőbb, nem nyomja el egyik a másikat. Specialitásom nincs, talán annyi, hogy ha tudom, addig pácolom, érlelem a friss húst, hogy még kirántani is merészelem, ami vadnál nagy bátorság" - mondja Kemény Dénes, aki a pekingi olimpia után, mint háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét vehette át és Budapest Díszpolgárává nevezték ki.

Rántott vadmalacborda - Kemény Dénestől

Hozzávalók öt főre: 1 kg kicsontozott vadmalacborda szeletelve (kb. személyenként 2 szeletet számítva); a pácoláshoz: őrölt fekete bors, kb. 1 evőkanál só, 3-4 evőkanál enyhén csípős mustár, 5-6 gerezd zúzott fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj; a bundázáshoz: 5-6 evőkanál finomliszt, 2-3 tojás, 1 dl tej, 8-10 evőkanál zsemlemorzsa, 1 kiskanál reszelt citromhéj; a sütéshez bő olaj; a tetejére: citrom, petrezselyem, 10-12 szem paprikával vagy mandulával töltött olívabogyó

A hússzeleteket gondosan megmosom, lecsepegtetem, szárazra törlöm, kissé kiverem. Ezután bepácolom: megszórom az őrölt fekete borssal, a sóval és vékonyan bekenem a mustárral. Minden szelet tetejére 1-2 vékony szelet fokhagymát és 1-1 hagymakarikát teszek, a szeleteket egymásra halmozom - hadd érlelődjenek jó szorosan érintkezve egymással -, kiolajozott alufóliába csomagolom és legalább 1 napon át hűtőben pihentetem.

Másnap, sütéskor, kidobom a fokhagyma- és hagymaszeleteket. A húst a lisztbe, a tejjel felvert tojásokba és reszelt citromhéjjal illatosított zsemlemorzsába forgatom. Forró, bő olajban, közepes lánggal mindkét oldalán pár perc alatt pirosasra sütöm. Konyhai papírtörlőre kiszedem, majd átrakosgatom egy előmelegített húsostálra.

Mindegyik hússzeletet citromkarikával, petrezselyemlevéllel, töltött olívabogyóval díszítem. Pirított burgonyát, burgonyapürét, vajas, párolt rozmaringos rizst, ecetes savanyúságot vagy áfonya kompótot, olykor vegyes idénysalátát kínálok hozzá.

Tipp: érdemes 10 deka kimagozott, feldarabolt aszalt szilvát, ugyanennyi felkockázott füstölt szalonnával 5 dkg vajon megpárolni. Belegöngyölni a hússzeletekbe, ezután bundázni és sütni.

Forrás: Stop