őzbakÁprilis 15-ével megkezdődött az őzbak-szezon. A legtöbb helyen már ki is főzték az első trófeákat. Szakértők szerint a kemény tél miatt a trófeák súlya elmarad a várakozásoktól. Nézzük, igaz-e ez a pilisi Petőfi Vadásztársaságnál.
Nem könnyű az őzbakot észrevenni a derékig érő repcében. Mi sem jártunk sok sikerrel, mindössze a keresett vad lábnyomára akadtunk rá, no meg néhány méterrel arrébb két rókakotorékra. Több szerencséje volt azonban annak a vadásznak, aki a pilisi Petőfi Vadásztársaság területén meglőtte idei első őzbakját.

- Az őzbak-szezon elkezdődött, az első őzbak terítékre is került. A hosszan tartó, hideg tél következményeként a trófeák idén 40-50 grammal elmaradnak a várt súlytól – magyarázza Kemenár Pál, a Pilisi Petőfi Vadásztársaság vadászmestere.

A kemény tél nemcsak az őzbakokat viselte meg.

- A nyúlnak és a fácánnak későbbi időpontban van a szaporodása, náluk a tél következményeit majd csak akkor fogjuk megtudni. A vaddisznó-állomány megsínylette, mert a kocák januárban leellettek, és akkor még nagy volt a hó. Amikor a malacok elhagyták a vackot, leért a hasuk a hóba, megfáztak, és egy részük elpusztult. Ráadásul a hosszú tél miatt többször és tovább kellett etetni a vadakat, és megnőtt a takarmányköltségünk is.

A gazdasági válság az őzbak-szezon alatt is érezteti hatását a vadászati ágazatban, mely a kisebb társaságoknál nagyobb mértékben jelentkezik, mint az ismertebb területeken.

- A vadásztársaság területe 3700 hektár, ezt vadásztatjuk. A vadászati hatóság nekünk 12 őzbak, 12 suta és 12 gida kilövésére adott lehetőséget. A tavalyi évben csak egy vendéget tudtunk fogadni, ezt a gazdasági válságnak tudtuk be. Az idén meg ez a vuklánkitörés tesz keresztbe az őzbak-szezonnak – sajnálkozik a vadászmester.

Forrás: Gazdakör