Nyomtatás
Találatok: 1579
kóbor kutyák tépték szét a parókás bakotEgymillió forintos kárt okoztak kóbor kutyák a páli vadásztársaságnak. ˝Parókás˝ bakjukat támadták meg az ebek, kilövésére külföldi vendégvadászt vártak.
Valószínűleg kóbor kutyák öltek meg egy egymillió forintra taksált őzbakot a páli határban. A beledi Nimród Vadásztársaságot érte kár. A ritka, úgynevezett parókás bakra külföldi vendég pályázott. A szakemberek szerint, ha nem is gyakran, de előfordul, hogy kutyák tesznek kárt a vadállományban.

Sümeghy Péter, a Nimród Vadásztársaság elnöke portálunknak elmondta: az értékes őzre tavasszal figyelt fel vadőr kollégájuk. Azóta behatárolták élőhelyét, mozgási szokásait. Az egymillió forint természetesen jól jött volna a társaságnak, de nem csak a pénz miatt örültek a tagok. A parókás bak ugyanis nagyon ritka. A páli, úgynevezett Föl-erdőben élő viszont hatalmas, közel egykilós ˝parókát˝ növesztett az évek során.

– Sikerült egy vadász érdeklődését felkeltenünk – jegyezte meg Sümeghy Péter. – Előző este még látták kollégáim, értesítettük a vendéget. Ő délután meg is érkezett, a területen lesték a bakot. A szokott időben és helyen azonban nem jelent meg. Este átnézték a környéket és megdöbbenve találták meg a véres tetemet. Jól látszottak rajta a harapás nyomai. Szinte biztos, hogy kutyák kapták el és nem élte túl a támadásukat.

Az elnök hozzátette: rendszeresen látnak nyomokat területükön, melyek kóbor kutyákra utalnak. Egy-egy korábban megfigyelt vad időnként el is tűnik látókörükből. Bizonyítani persze nem tudják a támadásokat, mivel a tetemeket rendszerint csak későn találják meg. Így jártak a parókással is.

Orbán Henrik, a megyei vadászkamara titkára a Kisalföld érdeklődésére kifejtette: a pálihoz hasonló őzbakot legutóbb két éve lőttek, Szanyban. Országosan évente egy-kettő esik. Értékét nem is trófeájának súlya adja meg, hanem a ritkasága.


– A bakok minden évben letisztítanak, elhullatják trófeájukat és újat növesztenek. A parókások nem. Ők valamilyen sérülés vagy hormonbetegség miatt folyamatosan növesztik a trófeát. Az úgynevezett paróka puha és érzékeny, emiatt a vad nem tudja megfelelően védeni magát. Általában fiatalon elpusztulnak az ilyen állatok. A Páliban nevelkedő sokáig növesztett, így valóban reális az egymillió forintos értékbecslés – fogalmazott.

Orbán Henrik szerint ezek az esetek is rávilágítanak, hogy bizony kutyák is tudnak kárt okozni a vadállományban. Természetesen ő is elítéli, ha valaki ok nélkül lő rá kutyára.

– Azokat az ebeket azonban, melyek láthatóan egyedül és hosszabb ideje kóborolnak a területen, bizony ki kell lőni. Ezek között az állatok között persze nagyon sok van, amelyik a faluban, gazdája mellett, esetleg állattartó telepen él. Éjszakánként viszont szabad kijárásuk van a területre, mivel kerítés nem tartóztatja fel őket – tette hozzá a kamarai titkár.

A szanyi Dózsa vadásztársaság elnöke, Németh Gergely szerint valóban emlékezetes, ha parókás bak kerül terítékre. Ő huszonegy éve járja az erdőket, de mindössze egy ilyet látott. A szanyi társaság két évvel ezelőtt közel egymillió forintért adta el a kilövés jogát egy szlovák vadásznak.

Forrás: KO