Nyomtatás
Találatok: 1348
csúsztatások a kutyalelövéssel kapcsolatban˝A vadász nem kereste meg a kutya tulajdonosát, nem kért tőle bocsánatot és nem állította azt sem, hogy a kutya nem támadta meg az őzbakot.˝
˝Lelőtték a kutyáját˝, illetve ˝Fizettek a gazdának a vadászok˝ címmel egy gazdálkodó elpusztított kutyájának történetét dolgoztuk fel korábban. Második írásunk készítésekor az érintett vadászok elzárkóztak attól, hogy bármit is nyilatkozzanak. A vadászkamara azonban reagált a megjelentekre.

˝Az Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete – mint a megye sport- és hivatásos vadászainak érdek-képviseleti szerve – kivizsgálta az őzbakot megtámadó kuvasz lelövésével kapcsolatos esetet. A vizsgálat megállapította, hogy az érintett hivatásos vadász kollégák az idevonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el. Kiderült továbbá az is, hogy a kutya tulajdonosa egyoldalúan rögzíti a következményeket és több valótlanság hangozhatott el. Ezek közül a leglényegesebb, hogy a szóban forgó vadász nem kereste meg a kutya tulajdonosát, nem kért tőle bocsánatot és nem állította azt sem, hogy a kutya nem támadta meg az őzbakot. A szóban forgó összeget a korábbi jó kapcsolatukra való tekintettel fizette ki a kutyatulajdonos lányának.

Az üggyel a továbbiakban nem kívánunk foglalkozni. Tanulságos lehet viszont megvizsgálni az esetet a kutyatartók oldaláról is. Kutyát tartani manapság szinte divattá vált, függetlenül attól, hogy a tartás feltételei – itt elsősorban a kutyák biológiai szükségleteire, mozgásigényére, a velük való foglalkozásra, gondoskodásra gondolunk – adottak-e. Számtalanszor tapasztalhatjuk, hogy a megunt vagy nyűggé vált korábbi kedvencek útszéleken, elhagyott, mindentől távol eső területeken találják magukat és életösztöneik alapján nem kis számban vadászó, kóbor ebekké válnak.

Tanyákon, s ezáltal óhatatlanul vadászterületen élő nagy testű kutyák – ahogyan azt az előzőekben említett kutya tulajdonosa is elismeri az első cikkben – gyakran elkóborolnak, sőt, tudatosan engedik ki őket, hogy mozgásigényüket kielégíthessék. A nem megfelelően tartott és otthonukból kiszabaduló ebek nemcsak a vadat védő vadászoknak okozhatnak problémát, hanem a közterületeken gyanútlanul közlekedő polgárokat is veszélyeztethetik, nemegyszer komoly sérüléseket, sőt, halálos balesetet okozva.

Az ügy tanulsága, hogy az írott és íratlan szabályokat mindenkinek be kell tartani, akármelyik oldalon áll is. Aki jogszerűen jár el, annak pedig nem kell félnie, mert számíthat mindazok támogatására, akik az adott cselekedetet jogosultak elbírálni˝ – áll dr. Jámbor László, az OMV megyei területi szervezet elnöke szerkesztőségünkhöz címzett levelében.

Forrás: Kisalföld Online