Nyomtatás
Találatok: 1175
viharkárok az erdőkbenA május közepén az országon végigsöprő, hatalmas áradásokat okozó vihar az erdőkben is nagy pusztítást végzett.
A Bakonyban például egész erdőrészeket tarolt le a helyenként rekorderősségű szél, számos erdei utat járhatatlanná téve, ezért egyelőre megbecsülni is nehéz, hogy mekkora a kár, illetve a balesetveszély. A szakmai szövetségek így is megkezdték a károk összesítését, ahol ez már lehetséges volt.
Az erdészetek több helyütt is arra kérték a lakosságot, hogy a háromnapos ünnep alatt ne az erdőkben keressék a felüdülést, a Bakonyerdő Zrt. ezt a honlapján is közzétette - mondta a Napi érdeklődésére Tátrai Gábor, a cég bakonyszentlászlói erdészetének erdészeti igazgatója. Véglegeset csak hetek múlva lehet mondani a kár mértékéről - ezt az is befolyásolja, hogy milyen gyorsan lehet letermelni a megdőlt fákat, mivel ezek között olyan is van, amely veszíthet értékéből, ha még sokáig ázik. Az előzetes becslések szerint a Bakonyerdőnél cégszinten mintegy 50 ezer köbméternyi lehet csak a kidőlt fa mennyisége - mondta Tátrai Gábor. A Kab-hegyen mért rekordsebességű, óránként 164 kilométeres szél miatt a HM Verga Zrt. kezelésében lévő területen 150-200 ezer köbméternyi lehet a letermelésre váró kidőlt fa. Veszprém környékén, ahol több térség megközelíthetetlen vagy csak gyalog járható, 20-30 ezer köbméternyi lehet csupán a magánerdőkben ledőlt fa - mondta a Napi érdeklődésére Bodor Dezső Károly, az erdőkezeléssel foglalkozó Ihartü 2000 Kft. ügyvezetője. (A cég 100 hektár erdőt saját jogon, további mintegy 2800 hektárnyi területet pedig a tulajdonosok megbízásából kezel.)

Fokozza az erdőgazdaságok veszteségeit, hogy a sokszor sérült, hosszában megrepedt, a kelleténél fiatalabban kivágott fákat csökkentett
ipari felhasználás helyett csak tűzifaként lehet eladni. Tűzifaáron számolva 10 ezer köbméter fa legkevesebb nettó 130-140 millió forintba kerül a mostani árakon, kérdés, hogy a jelenleg is nyomott, köbméterenként átlag 10 ezer forint fölötti tűzifaárakra milyen hatással lesz a piacon hirtelen megjelenő áru. Az általunk megkérdezett szakemberek nem kívántak becslésekbe bocsátkozni, de szerintük várhatóan lenyomja az árakat ez a mennyiség. Az erdészeteknek ráadásul most mintegy 15-20 százalékkal többe kerül a kitermelés és sokkal baleset veszélyesebb is. A leszakadt, félbetört ágakat csak alpintechnikával lehet leszedni azokról a fákról, amelyek megmaradására még van esély (ezt a kirándulók biztonsága érdekében is el kell végezni).

Az erdőtörvény ráadásul újratelepítési kötelezettséget ír elő a tulajdonosoknak, márpedig egy hektár telepítése fajtától függően meghaladhatja az egymillió forintot is. A magánerdő-tulajdonosoknak várhatóan aligha lesz erre pénzük, de egyébként sincsenek felkészülve ekkora léptékű újratelepítésre sem a tulajdonosok, sem az erdőkezelő cégek - mondta a Napi érdeklődésére Sárvári Jánosi a Magánerdő-tulajdonosok és -gazdálkodók Országos Szövetségének (Megosz) főtitkára. Enyhíthetné az erdőtulajdonosok és gazdálkodók nehézségeit - tette hozzá a főtitkár -, ha újra megnyitnák és gyorsított ütemben elbírálnák az Új Magyarország vidékfejlesztési program erdészeti potenciál felújítása elnevezésű támogatási jogcímét. A 2008-ban rendelkezésre álló keretet akkoriban teljesen felhasználták, így csak más jogcímektől való forrásátcsoportosítással lehetne teljesíteni az erdészek kérését - reagált a Napi érdeklődésére Gőgös Zoltán, az agrártárca ügyvezető államtitkára.
A szövetség a közelmúltban nyílt levélben bírálta az ÚMVP kifizető ügynökségét, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt, épp e
2008-ban meghirdetett támogatás volt hivatott a 2007-ben bekövetkezett károk (aszály, fagykár, széltörés, erdei tüzek) enyhítésére is. A Megosz
szerint a beérkezett kevesebb mint száz jogos és határozattal elfogadott igényt a mai napig sem fizette ki az MVH maradéktalanul, pedig abban a körben még a 2007-es tavaszi aszálykárok mérséklésére is volt  támogatott igény.
Legutóbb 2009 decemberében kapott ígéretet a szövetség az FVM-től, legkésőbb idén januári teljesítésre.

Forrás: Napi Gazdaság