Nyomtatás
Találatok: 1067
veszélyben a túrázók Óriási pusztítást végeztek az erdőkben az elmúlt napok viharai és esőzései. Ennek ellenére a turisták gyakran semmibe veszik az erdészetek figyelmeztetéseit - mondták el az InfoRádiónak nyilatkozó erdészeti szakemberek. Százával dőltek ki a felázott talajon álló fák a Börzsönyben a vihar miatt - tájékoztatta az InfoRádiót az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője.

Főleg a vidék belsejében lévő bükkösökben pusztított a szél, majdnem száz hektáron - mondta Lengyel László Zoltán. Az eső azonban gyarapítja is az erdőt - tette hozzá a szakember.

A Pilisben, valamint a Visegrádi és a Budai-hegységben 11 ezer köbméternyi fa dőlt ki. Itt is főleg a sekélyebb gyökérzetű bükkfákat csavarta ki a szél Pilismarót és Szentendre környékén - mondta az InfoRádióban a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Az anyagi kár félmilliárd forint, az állatok azonban az élőhelyüket, a madarak a fészküket, a halak és a kétéltűek az addigi patakmedret veszítették el - tette hozzá Lomniczi Gergely.

A túrázást ő sem javasolja, sőt az erdészet lezárta a területet, ennek ellenére többen bemerészkednek a fák közé és közülük néhányan balesetet szenvedtek a hétvégén.

Öröm az ürömben, hogy a heves esőzés az életet jelentette az egész világon egyedülálló pusztai tölgyes számára Nagykőrös mellett, a kiszáradással küzdő Duna-Tisza-közi Homokhátságon - tudta meg az InfoRádió Figeczky Gábortól, a WWF Magyarország vezetőjétől.

Forrás: Inforádió