Nyomtatás
Találatok: 1217
vadász emlékhely jászkisérenA jászkiséri Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság vadászházánál avattak emlékhelyet a napokban a Vadászati Kulturális Egyesület Diana Vadászhölgy Klub megyei szervezete kezdeményezésére.
Az emlékhely létrehozásának az adott apropót, hogy 35 évvel ezelőtt ejtették el azt az őzbakot, amelynek trófeáját később nemzetközi szinten elismerték. Az agancsot a német Paul Riegel 1975-ben hozta terítékre, de akkor nem kaphatta meg a világelsőséget.

A Nemzetközi Vadászati Tanács bizottsága ugyan világelsőnek pontozta az agancsot (amelyet a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban őriznek), de az 1978-ban Romániában megtartott vadászati kiállításon egyszerűen „nem előzhette meg” a kommunista vezér, Nicolae Ceausescu által elejtett vad trófeáját, így csak másodikként rangsorolták. A kezdeményezők mégis úgy vélték, hogy a magyar őz hírnevét, és jászkiséri vadgazdálkodás jó hírét is képviseli a trófea, amelynek méltó emlékhelyet kívántak állítani.

— Az Európai Unióban élő állományok közül az alföldi őz a legkiválóbb, legértékesebb nemes nagyvadjaink egyike —mondta Tóth Aranka a vadászhölgy klub megyei szervezetének elnöke. — Eme tényt bizonyítja, hogy a világranglista ötven helyezettjéből 18 példány megyénkből, 25 pedig az Alföldről származik.

Forrás: Szoljon