Nyomtatás
Találatok: 3673

omvk a fegyvertartással kapcsolatbanA megváltozott kézilőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltételeiről és vizsgálatáról szóló 22/1991. (XI. 15.) NM rendelet szerint a vadászok előzetes, időszakos és soron kívüli egészségügyi alkalmassági vizsgálatokra kötelezhetők. 

Az első fegyvertartási engedély megszerzésének feltétele az előzetes orvosi egészségügyi alkalmassági vizsgálat, melynek részét képezi a kötelező pszichológiai vizsgálat is.

Fenti rendelet azt is előírja, hogy a pszichológiai vizsgálatról az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet (OMFI) gondoskodik. Az OMFI útmutatása szerint a II. alkalmassági csoportba tartozók pszichológiai alkalmassági vizsgálatait klinikai szakpszichológus, vagy sport szakpszichológus végezheti. Az intézetek, szaklaboratóriumok és a vizsgálatot végző pszichológusok névsora megtalálható az OMFI honlapján:(http://www.omfi.hu/letolt/20100303_FegyvertartokPszichAlkalmassaga.pdf)

A vizsgálat díja a 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendelet 2. sz. melléklete szerint a következő: 

az orvosi alkalmassági vizsgálat díja

első fokon:                     4 350 Ft.,

másod fokon:                 5 400 Ft.

a pszichológiai alkalmassági vizsgálat díja:

első fokon                      6 550 Ft.,

másod fokon                10 900 Ft.

A tájékoztatót azért tesszük közzé, mert az elmúlt hetekben számos információt kaptunk a pszichológiai alkalmassági vizsgálat különböző, olykor szélsőségesen magas összegű díjairól, holott mindez jogszabályban rögzített! 

A hivatkozott jogszabályok részletesen olvashatók a jogszabályok menüpont alatt.

Forrás: OMVK