zalaerdő tanösvényA fafajokat, s az erdészeti tevékenységet bemutató tanösvényt alakított ki az erdészet
Zalacsány (hp) - A 76-os főút mentén, a helyi szabadidőközpont és horgásztó fölötti erdőben a Zalaerdő Zrt. Zalaegerszegi Erdészete tanösvényt alakított ki, amit tegnap nyitottak meg. Reggel a helyi iskolából érkezett kiránduló gyerekek, a környező önkormányzati vezetők, valamint erdészeti szakemberek járták be a frissen felavatott, 3100 méter hosszúságú, úgynevezett Körtvélyesi-tanösvényt, amit fakéreggel borítottak, s festői környezetben vezeti a látogatókat, akik közben tudásukat is bővíthetik a zalai erdők jellegzetességeiről, s az ott folyó erdészeti tevékenység jelentőségéről. Mint Nagy László, az erdészet igazgatója elmondta, az egerszegi erdészetnek ez a második ilyen jellegű létesítménye, de Zalacsány térségében az első. Fontos szerepet tölt be, mivel a közelben Kehidakustány, Hévíz, Zalakaros forgalmas fürdőéletének útvonalába esik az erdő, s a tanösvény így hiánypótló idegenforgalmi szerepet tölt be. - Bár a tó és a rendezett szabadidőközpont is sokakat megállásra késztet a 76-os főút mellett, ez a terület, látogatottsága ellenére, szegényes volt az erdőhöz kapcsolódó turisztikai létesítményekben. Azért is fontos ez a tanösvény, mert szervesen illeszkedik a Termálvölgyről erdőhátra nevű erdészeti térségfejlesztési tervbe. Ennek keretében elindulhat egy olyan folyamat, aminek során még számos más látnivaló valósul meg - mondta a tanösvény első látogatóinak többek között Nagy László igazgató.
Az út nyomvonalán, amelynek végigjárásához jó másfél óra időt kell szakítani, tizenegy ismertető tábla tájékoztatja az érdeklődőket a terület növényeiről, állatvilágáról. A Zalaerdő Zrt. 2009-ben pályázott az erdő közjóléti célú bővítését és védelmét szolgáló támogatásra, amelynek révén több mint kétmillió forintot juttatott e célra a költségvetés.

A megnyitón részt vevő Feiszt Ottó, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta, az erdészeti tevékenységet legjobban bemutató tanösvényről van szó.
- A mérsékelt égövi erdők fenntartását próbáljuk bemutatni, s közben ismereteket adunk a fafajokról. Ez egy száraz domboldal volt valamikor, amelyre fekete fenyőt telepítettek. Mivel ez a fafaj itt nem őshonos, lecserélésre kerül. Látni, hogy 8-10 lombos fafajú újulat veszi át a helyét. Körülbelül egy évtized alatt kerül le innen a fenyő, úgy, hogy a helyén létrejön egy új, a természetes magyarországi adottságoknak jobban megfelelő lombos állomány. A táblákon részben ezt a folyamatot írtuk le - tájékoztatott a vezérigazgató.
A tanösvény látogatása a zalacsányi szabadidőpark nyitva tartásához igazodik, azon keresztül lehet megközelíteni.

Forrás: Zalai Hírlap