Nyomtatás
Találatok: 1028
veszély az erdőkbenFelhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a következő csapadékos hetekben, illetve – az időjárástól függően – az intenzív esőket követően, mindenki csak saját felelősségére tartózkodjon az erdőkben – tájékoztatta a ForestPress-t Fridél Veronika a társaság kommunikációs referense. Az átázott talajon a nagyobb fatömegek megcsúszhatnak, illetve különösen szeles időben a fák ki is dőlhetnek. Legyenek óvatosak és körültekintőek!

Az elmúlt hetek intenzív esőzései jelentős károkat okoztak az erdőgazdaság területein is.
Komoly károk keletkeztek mindhárom kisvasutunkon. Szerencsésebb volt a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút, ahol már pünkösdkor megindulhatott a forgalom – sebesség korlátozás mellett, azonban a hétfői esőzéseket követően ismét (az időjárástól függően , de előreláthatólag minimum péntekig) leállt a vasúti közlekedés. A Felsőtárkányi Kisvasúton még ezen a héten sem járhatnak a vonatok. Átáztak a pályaszakaszok, eltömődtek az átereszek és bár már több alkalommal megtörtént a kimosott részek pótlása illetve az átereszek tisztítása, a kiszámíthatatlan időjárás miatt, biztonsági okokból kifolyólag is, a hétvégéig még biztosan üzemszünet lesz a vasúton. A hétvégi üzem az időjárás függvénye!

A Mátravasút Gyöngyös-Szalajkaházig közlekedő vonalán a Lajosháza-Szalajkaház szakaszt mosta el az esőzés. Itt a legnagyobb a kár, hiszen az ágyazatot is elmosta a víz, valamint a vízlevezetőárkok is tönkrementek. A károk felmérése megtörtént és a műszaki megoldás is folyamatban van szakértők bevonásával. A vonalon Gyöngyös Lajosháza között közlekedik a vonat.

Nem csak a vasutakon, de az erdőben is okozott fennakadásokat az eső. Nagyon sok erdészeti útban keletkezett kár, átereszeket vitt el a víz, és ezek valamint a felázott talaj az erdei munkákat, ápolási-, erdőfelújítási tevékenységeket, a faanyag szállítását is megnehezítik. A keletkezett károk anyagi vonzata megközelíti a 150 millió forintot, a járulékos költségeket még nem is számolva.

Forrás: ForestPress