Nyomtatás
Találatok: 1515
gemenci árvíz, szarvasokAmi a horgászoknak jó, az a vadászoknak nem. A pecások ugyanis úgy gondolják, hogy a bejövő árvízzel hal is jön. A vadászok viszont féltik a vadállományt: sok őz és vaddisznó fog elpusztulni.
– Az árvízzel érintett két vadászatra jogosult területen, azonnali hatállyal rendkívüli vadászati tilalmat és vadmentést rendelt el a vadászati hatóság – mondta Szenek Zoltán megyei vadászati és halászati osztályvezető. – A mentést szinte lehetetlenné teszi az a körülmény, hogy a víz előbb bekeríti a tőserdői szigetet, az alpári részt és csak utána önti el. Az ártéri részen az aljnövényzet olyan, hogy csónakkal közlekedni szinte lehetetlen. Ez borzasztóan megnehezíti a vadmentést.

– A Lakiteleki Földtulajdonosok Vadászati Közösségét és a Tiszaalpári Tisza Vadásztársaságot érinti a mostani árvíz. A területen már elvégeztük a vadállomány becslését, ami alapján azt mondhatjuk, hogy mintegy kétszáz vaddisznót és legalább háromszázötven őz található az ártéren. Ez azt jelenti, hogy ezen a területen a vaddisznó állomány nyolcvan-nyolcvanöt, az őzállomány pedig több mint kilencven százaléka el fog pusztulni.

– A magas növényzet és az uszadék miatt a vadak mozgása rendkívül korlátozott, nem tudnak úszni. Gyakorlatilag csak azok az egyedek menekülhetnek meg, amelyek a peremkerületekre ki tudnak jutni. Ennek ellenére mind a két vadásztársaság megpróbál minden tőle telhetőt megtenni, hogy megmentse a bennrekedt vadakat. Sajnálatos módon, amikor csónakkal már be lehet menni, akkor a területen már négy méter magas víz lesz – ilyen magasak az ámorakácok – akkora viszont a bent lévő vadállomány már a víz áldozatává fog esni

A horgászok viszont úgy gondolják, hogy a bejövő víz halat is hoz. Csütörtökön délután többen is álltak a szikrai holtágnál lévő hídon és pecáztak. Többen megjegyezték, hogy a sodrással jön a hal is. Pénteken délelőtt azonban már nem lehetett a hídra felmenni, mert elöntötte a víz. A szabadstrand részen viszont népes gyerek sereg mászkált gumicsizmában a vízben. A szolnoki általános iskolások a Kontyvirág Erdei Iskola lakói, és azt a feladatot kapták, hogy vízi élőlényeket gyűjtsenek.

Gemencen is megkezdték a védekezést

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. a folyamatosan áradó Duna miatt megkezdte óvintézkedéseit a vadállomány védelmében. Az erdőgazdaság szakemberei folyamatosan takarmánnyal töltik fel a vadmentő dombokat. A körtöltéseken és az áradástól nem veszélyeztetett erdőterületen található vadetetőket is szálas- és szemestakarmánnyal látják el, hogy az áradás elől menekülő szarvasok, őzek és vaddisznók élelmet találjanak, és túlélhessék az áradást.

A gemenci erdőgazdaság arra kéri az állatbarátokat, hogy a vadak nyugalma érdekében, ne menjenek az árvízzel borított területekre
Szombaton leállítják a kisvasút forgalmát, biztonságba helyezik a kitermelt faanyagot. Figyelemmel kísérik a Duna vízállását, így bármikor jelentősebb erőt tudnak mozgósítani Közép-Európa legnagyobb ártéri erdejének védelme érdekében.


Ne zargassuk a vadakat!

Az erdőgazdaság közleményben hívja fel az állatbarátok figyelmét arra, hogy ha aggódnak is a vadakért, ne keressék fel az árvízzel borított területeket. El kell kerülni, hogy az emberek miatt ne merjenek felkapaszkodni az állatok a védelmet nyújtó körtöltésekre és vadmentő dombokra! A vadaknak nyugalomra van szüksége, csak így van esélyük a túlélésre!

Forrás: Baon