Nyomtatás
Találatok: 1104
A Sajó és a Hernád óriási árhulláma miatt az eddig mért legmagasabb vízszint közelében tetőzhet a Tisza.
Az eddig mért legmagasabb vízszint közelében tetőzhet a Tisza Tiszapalkonyánál, a szakemberek felkészültek a védekezésre. A Duna már apad Budapesten, a folyó alsóbb szakaszain azonban mindenhol másodfokra emelték a készültségi szintet. Egyre több panasz érkezik a védekezésben részt vevő katasztrófavédelem munkájával kapcsolatban, Bakondi György, az árvízi védekezés irányítására kinevezett miniszteri biztos szerint azonban politikai indíttatású kifogásokról van szó.
Lassan, de folyamatosan apadnak az észak-magyarországi folyók, a Sajón levonuló árhullám hamarosan eléri a. Tiszát - mondta el lapunknak Csont Csaba. A regionális vízügyi igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője hozzátette, még mindig a Sajó és a Hernád találkozásánál a legkritikusabb a helyzet, Felsőzsolca két napja víz alatt áll. Ráadásul a folyókon levonuló árhullám még jobban felduzzasztja a Tiszát, így emiatt Tiszapalkonyánál a 2000. évi árvíznél mért eddigi legmagasabb, 806 centiméteres vízszintet megközelítő tetőzésre számítanak - jegyezte meg.

A Közép-Tisza vidékén a vízügyi szakemberek felkészültek a minden idők második-harmadik legnagyobb árhullámának fogadására. Pillanatnyilag Tószeg és Lakitelek között, a magas parti településeken zajlik a legintenzívebb töltéserősítési munka. Szakértők egyetértenek abban, hogy a Tisza árhulláma önmagában meg sem közelítette volna a „dobogós    helyezést". Erre a szintre a „ Sajón és a Hernádon levonuló, eddig soha nem látott áradás emeli. Utóbbi mellékfolyóra jellemző, hogy az eddigi legmagasabb vízállások során regisztrált 500-700-zal szemben másodpercenként 909 köbméteres vízhozamot is mértek rajta a szakemberek.
A Duna keddre virradó éjszaka tetőzött Budapestnél-827 centiméteres vízállással. A vízszint a hét végére várhatóan 650 centiméter alá csökken, akkor lehet megkezdeni a rakpartok takarítását. A fővárostól délre a folyó szinte a teljes magyarországi szakaszán intenzíven árad, a vízügyi igazgatóságok mindenhol készültségben állnak. Dunaszekcsőn már napok óta pakolják a homokzsákokat, a gátakon legalább százan dolgoznak, A tetőzést holnap estére várják, nagyjából a legutóbbi idők csúcsán, azaz a 2006-os árvíz 940 centiméteres szintjén.
A gemenci erdőt is elöntötte az ár. A 21 ezer hektáros erdőtömb mintegy 95 százaléka víz alatt van. Az elöntés mintegy kétezer vaddisznót, ugyanennyi szarvast és körülbelül kétszáz őzet, elsősorban a szaporulatot veszélyezteti. Az erdőgazdaság a vadállomány védelmében a Bátaszék és Baja közötti útszakasz lezárását kérte. Erről ma dönt a megyei védelmi bizottság.

-Mohácson is felkészültek az áradásra. A kompközlekedést tegnap délben már leállították.
A napokban egyre több kifogást hallani a katasztrófavédelem védekezési munkálataival kapcsolatban. Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere például közleményében azt írta, nincs szinkronban a  katasztrófavédelmi szakmai munka és irányítás az árvízvédelemhez kivezényelt egységek és önkéntes védekezők helyi munkájával. A polgármester szerint a katasztrófavédelmi előrejelzések lassúak, egy esetleges gátszakadás híre nem jut el időben a védekezőkhöz, és úgy tűnik, nincsenek előre elkészített, a valós helyzetre alkalmazható forgatókönyvek.

Bakondi György, az árvízi védekezés irányítására kinevezett miniszteri biztos az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának tegnapi ülésén erre reagálva azt mondta: két oldalról hallani a szervezetlenségre utaló megjegyzéseket. Egyrészt azoktól az emberektől, akik értékeiket hátrahagyva kényszerültek elhagyni otthonaikat, másrészt vannak olyan támadások, amelyek politikai ízűek és indíttatásúak. Orbán Viktor kormányfő a parlamentben köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az árvízi védekezésben, így a helyi polgármestereknek, a vízügynél, a rendőrségnél dolgozóknak, a hadsereg katonáinak is. A miniszterelnök kijelentette, a kormány minden segítséget meg fog adni a veszély elhárításához és az emberhez méltó élet feltételeinek újbóli megteremtéséhez. „Senkit sem hagyunk az út szélén" - fogalmazott.

Forrás: Népszava