Nyomtatás
Találatok: 1944
reménykednek a méhészekMegközelítőleg húsz egynéhány azoknak a száma, akik a településen méhekkel foglalkoznak. De akár hobbiként, akár főtevékenységként is méhészkedik valaki, egy biztos: a szezon katasztrofálisan indult.
Bizakodva várták a tavasz beköszöntét a helybeli méhészek, hiszen többségüknél jól sikerült a méhek teleltetése. így volt ezzel Debreczeni Károly is, aki idestova három évtizede foglalkozik a szorgalmas rovarokkal. - Az első mézelő növény a repce volt, de a hideg március miatt, az amúgy is gyenge repcetáblák alig adtak méznek valót A méhe-im jóformán csak virágport tudtak gyűjteni maguknak, nektár szinte semmi nem volt. Ennek ellenére bizakodva vártuk az akácvirágzást, remélve, hogy az kárpótol bennünket a gyengére sikeredett repcevirágzás után — mondta Debreczeni Károly, majd így folytatta. - A kaptáraim mobil rendszerűek, így lehetőségem van jó mézelő területek felkutatására. Ennek reményében vágneki májusban méhésztársaimmal az akácerdeiről híres Nyírségnek. A mintegy ötven kaptárt tartalmazó tehergépkocsinkat a Nyíradony melletti Aradvány-pusztán állítottuk le. Az akácvirágzás jól indult, de hamar beköszöntött a hűvös, esős idő, így a méhek nem jártak ki a kaptárból. A méztermés csupán az egyharmada lett az eddig megszokottnak. Ráadásul a rossz idő miatt a családok visszagyengültek, így mindenképpen szükség van a családok megerősítésére, a létszám kiegyenlítésére. Ez különösen fontos, hiszen ebben a hónapban indul a vegyesmézgyűjtés, ami kárpótolhatja az eddigi veszteségeinket. Mivel a mé-hészkedés számunkra bevételi forrás is, nemcsak kikapcsolódás, ezért fontos az értékesítés kérdése. A méz felvásárlásával igazából most nincs gond, inkább az átvételi árak lehetnének -nagyobbak. Jelenleg 700800 forint az akác, 500-600 forint a vegyesméz kilogrammonkénti átvételi ára. Ez nem olyan túl sok, hiszen kiadásként ott van a szállítás több száz kilométerre, vagy a különböző egyéb költségek is -vélekedett Debreczeni Károly.

A kevi méhészek között rangidősnek számít a 84. évét taposó Nyitrai Imre, akinek a lakása falán több elismerő oklevél is tanúsítja a méhészkedéshez fűződő szakértelmét Az idős méhész is a napokban érkezett haza a nyírségi akácosokból, de rövid pihenő után indul a Kiskunságba. -Több,, mint hetven éve méhész-kedem, de ilyen májusra, mint ez az idei, nem nagyon emlékszem. Talán a hatvanas-hetvenes évek tájékán volt egyszer hasonló idő, akkor öt kilogramm mézet pergettünk családonként, ami szinte a semmivel volt egyenlő. Idén is hasonló a helyzet, hiszen a húsz nap alatt, amíg oda voltunk, mindössze néhány napig volt jó idő. Meg is látszott a méztermésben, nagyjából az előző évek 20-30 százaléka jött össze. Most egy kicsit pihenek, s aztán megyek a méheim után a Kiskunságba. Ott már érik a vaddohány, vagy ahogy ott nevezik a selyemkóró, ami talán meghálálja, hogy odatelepítettem a méheimet. Utána, pedig már a kevi határ következik, ahol a napraforgó virágzását várjuk. Remélem végre az időjárás is jóra fordul, és lesz mit kipergetnünk a begyűjtés után -mondta Imre bácsi. Török Róbert

Jobb folytatásban bízik a szakma
REPCE és az akác adta gyenge méztermés után a helyi méhészek a folytatásban bíznak. - Az elmúlt héten feltérképezés célfából elmentünk a Kiskunságban található Szánkra, a vaddohány szülőhazájába. A növények jól fejlődnek, lassan a virágjukat bontják, így a méheket lassan érdemes lesz odatelepíteni. A vaddohányból készült méz finom, az íze jó fűszeres és aromás, kátránya azonban az, hogy megfogja a méheket, ezáltal csökkenti a családok létszámát -jelezte Debreczeni Károly. - A SELYEMKÓRÓ mellett hamarosan virágzik a napraforgó, a lucerna és az olajtök, ami kárpótolhatja az eddig gyengére sikeredett évet. Természetesen ehhez 25-30 fokos, száraz meleg időre lenne szükség, hogy a méheink elvégezzék a begyűjtést - tette hozzá.

Forrás: Új Néplap