Nyomtatás
Találatok: 1136
farkasok tépték szét a juhokatA szerbiai Kuršumlija községhez tartozó Šipovac faluban hétfőn hajnalban a környéken élő farkasok legyilkolták a Milićević család tulajdonában lévő juhnyájat.
Az elmúlt egy hónapban a község hegyi falvaiban több mint száz juhot öltek meg a farkasok. A vadászegyesületben elmondták: ennek az az oka, hogy ez a környék a Koszovó és Szerbia közötti szárazföldi biztonsági övezetéhez tartozik, ezért veszélyes lenne hajszát indítani a farkasok ellen.

Hétfőn hajnalban a farkasok – átugorva a kerítést – betörtek a karámba, és 30 juhot megöltek, míg a többi öt súlyosan megsérült.

Miroslav Milićević elmondta, nem emlékszik, történt-e valaha hasonló eset a faluban, ráadásul ebben az évszakban. Mint hozzátette, korábban is volt rá példa, hogy a farkasok háziállatokra támadtak, azonban ez inkább a téli időszakra jellemző, amikor élelem után kutatva a vadállatok gyakran betörnek a tanyákra. A családfő továbbá elmondta, valódi tragédiaként éli meg a történteket, ugyanis családja juhtenyésztésből él.

– Ez volt az egyetlen kereseti lehetőségem. Ez a környék alkalmatlan a földművelésre, csupán az állattenyésztésből lehet megélni – mondta Milićević.

Nikola Milenković, a vadászegyesület elnöke arra figyelmeztetett, hogy növekszik a farkasok száma az említett területeken, a tervek szerint azonban ebben az évben csupán 15 farkast vadászhatnak le. Húsz nappal ezelőtt Žegrova faluban a farkasok egy éjszaka alatt 17 juhot öltek meg a Nišović család tanyáján, de más falvakban is pusztítottak. Kuršumlija községben kiemelték, hogy az állattenyésztők gyakran fordulnak a községhez kártérítésért. Dejan Milošević alpolgármester elmondta, hogy hatalmas mennyiségű pénzről van szó, azonban a község részben kártalanítja az érintetteket.

Forrás: Kakukk.ro