Nyomtatás
Találatok: 1020
vadászkürtös verseny pécsPécs | A hét végén rendezik Pécsett az első nemzetközi vadászkürtös versenyt. A szombati napot nekik szenteltük.
A Színház tér felé ballagva egy pillanatra elbizonytalanodunk: biztos, hogy jó helyen járunk? Nem hallunk ugyanis semmiféle zenét – igaz, van valami alapzaj, de az sokkal inkább emlékeztet a már ezerszer elátkozott foci vébés vuvuzelára. Amikor azonban a harmincadik zöldruhás, kissapkásba botlunk, már sejtjük, ez a mi terünk. A csepergő eső nem tántorította el a résztvevőket – teljes gőzzel zajlik a nemzetközi vadászkürtös verseny.

A zenehiány magyarázatát perceken belül megkapjuk: a fellépők átlagosan tizenöt-húsz másodperces darabokat adnak elő. Vadászkürt-műveltségünk meglehetősen hiányos, így az elején nem vagyunk biztosak benne, hogy valóban véget ért a dalmű, vagy az egyre erősebben támadó eső (és az emiatt elcsúszó hangok) miatt hallgattak el az előadók.

– Mágyár fánfár – halljuk gyakorta a zsűriasztal felől teljesítendő feladatként, a kiejtésből nyilvánvalóvá válik, hogy az asztalnál németajkúak ülnek. A dallam nem ismerős – ám tíz perc múlva, amikor már a harmadik csapat kezd bele, talán már el is tudnánk fütyülni.

– Ez jó volt? – kérdezzük az egyik mellettünk álldogáló, és lelkesen „brávó!”-zó versenyzőt a dörgő taps után, mi ugyanis semmi különbséget nem fedeztünk fel a három „mágyár fánfár” között. A versenyző bólogat, különösebb magyarázatba azonban nem bocsátkozik, talán nem is szabad, talán látja, hogy nekünk nem is érdemes.

A Mecseki Erdészeti Zrt. szervezésében megrendezett versenyre kilenc országból körülbelül ötszázan jelentkeztek – és nagy részük a vetélytársakra is kíváncsi. S mivel a versenyek a Jókai téren is zajlanak, zöldbe borul a teljes belváros. Látunk azért barna meg fekete kabátosokat is, kicsit eljátszunk a gondolattal, hogy esetleg ők képviselik az alternatív vadászkürt-vonalat, s a Satisfaction-t adják elő, három kürttel egyszerre – de persze nem ez történik, ők is a klasszikusokat (elsősorban persze a „mágyár fánfárt”) fújják, rendületlenül.

Vasárnap a Dóm téren és a Széchenyi téren folytatódik a program. A hagyományos vadászkürtök mellett igazi kuriózumokkal is találkozhatunk: ha az időjárás is úgy akarja, több méteres havasi kürtöket szólaltatnak majd meg az osztrák résztvevők. Reméljük, úgy akarja – H. Bóna Márta, kegyelmezz nekünk!

Forrás: Bama