Nyomtatás
Találatok: 1220
látogatóközpontot és tanösvényt tervez a ddnpA gemenci erdőt bemutató látogatóközpontot és tanösvényeket tervez Szekszárd mellett a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP); a turisztikai beruházás részeként újjáéledhet a szekszárdiak kedvelt pihenőhelye, a Csörge-tó környéke is. Az elképzelések szerint a Keselyűsben lévő Szarvas csárda helyén épül a látogatóközpont, amely a gemenci ártér élővilágát, természeti értékeit, a Sárköz hagyományait mutatja be. A központ környezetében tanösvényeket építenek ki, és egy vízi makett ismerteti a Gemenc ártéri rendszerének működését, valamint a fokgazdálkodást - mondta el Buchert Eszter, a DDNP igazgatóhelyettese. A nemzeti park az egymilliárd forintos projektre a szekszárdi önkormányzattal közösen pályázik európai uniós forrásra.

A látogatóközponthoz a Csörge-tó érintésével a Duna menti kerékpárút-hálózathoz kapcsolódó út is épül Szekszárd belvárosától. Az 1990-es években rockfesztiváljairól ismert tó környéke így ismét a szekszárdiak kedvelt kirándulóhelyévé válhat. A terv része az is, hogy Szekszárdon, a Prométheusz parkban a borturizmushoz kapcsolódó programok számára alakítanak ki rendezvényteret.

A látogatóközpont helyszíne kapcsolódik a védett területekhez, kialakítása a természeti értékekben nem okoz kárt, ugyanakkor kaput nyit az ártéri erdőre, amelyet szervezetten, szakemberek vezetésével kereshetnek fel az érdeklődők. Buchert Eszter elmondta: a cél az, hogy jobban felfedezhetővé tegyék a Gemencet a szekszárdi történelmi borvidékre érkező turisták számára.

Forrás: Greenfo