Nyomtatás
Találatok: 1145
kötelező chip kutyáknakA JOGSZABÁLY AZ ELSŐ LÉPÉS AZ EBEK TEUES NYILVÁNTARTÁSÁHOZ.
A kóbor kutyák számának csökkenését remélik attól a ma életbe lépő jogszabálytól, amely kötelezővé teszi az eladott vagy átadott állatok mikrochipes megjelölését. Ez az első lépés a kutyák teljes nyilvántartásához, de a rendelet a többi házi kedvenccel Való bánásmódot is szabályozza: búcsút inthetünk például a gömbakváriumnak. Mától sem eladni, sem pedig átadni vagy elajándékozni nem lehet az ebeket chip nélkül - derül ki a Magyar Közlönyből. A kötelező szabályozás az azonosíthatóságot szolgálja, de a jószágok egészségének nyomon követése is könnyebb lesz. A chip regisztrálása is elengedhetetlen a hatékony használathoz, mert a kutya adatai csak így kerülnek be az állatorvosoknál elérhető központi adatbázisba.
A beültetést bármelyik állatorvos elvégzi, aki rendelkezik a szükséges kellékekkel. A Magyar Állatorvosi Kamara tett már ajánlást a beavatkozás árára, ám ennek betartása nem kötelező, így az összeg állatorvosi rendelőnként változó, de nagyjából tízezer forintra számíthatunk. Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója elmondta, hogy a nyaktájékon, bőr alá beültetett chipnek rengeteg előnye van, nemcsak a kutya gazdáját találhatják meg, hanem a kutya története is kirajzolódik a rögzített adatokból: milyen oltásokat kapott, milyen egyéb orvosi ellátásban részesült.
A szervezet alapítója szerint nagy kár, hogy csak az eladott vagy átadott kutyák esetére szól a szabályozás.    A chipek ellenőrzését az Állategészségügyi Hatóság végzi, és ha felmerül, hogy az eb július 1-je után került új tulajdonoshoz, azonosítója viszont nincs, a gazdát 150 ezer forintra is büntethetik. A jogszabályban a kutyatartást általában is szigorítják: utcán csak pórázon szabad sétáltatni az ebet, és csakis olyasvalakinek, aki képes az állatot irányítani. De az akvaristáknak és a madártartóknak is érdemes odafigyelniük, mert lehet, hamarosan szükségük lesz négyszögletes akváriumra vagy kalitkára. VINCZE ZITA

Az új szabályozás szerint tilos:
a gömbakvárium és a gömb alakú kalitka használata
az állatokat tíz négyzetméternél kisebb területen vagy négy méternél rövidebb láncon tartani          
hat négyzetméternél kisebb életteret biztosítani a kennelben
kutyát közterületen póráz nélkül sétáltatni
különböző fajú állatokat úgy együtt tartani, hogy testi épségük veszélybe kerüljön,
idegi megterhelésnek kitenni
a kereskedőknek „használati utasítás" nélkül hobbiállatot eladni
majomféléket áruba bocsátani

Forrás: Magyar Hírlap