Nyomtatás
Találatok: 1448
őzcsapatTisztújító küldött közgyűlést tartott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vadászkamara és Vadászszövetség. A tanácskozás végén ismét dr. Móra Istvánt választották meg a küldöttek elnöknek, míg a titkári posztot ismét Plavecz János tölti be. A régi-új vezetők mandátuma öt évre szól.

Elsőként dr. Móra István beszámolt a vadászkamara és vadászszövetség elmúlt, 2009-es évi tevékenységéről.

Jó munkakapcsolatok

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vadászkamara a kamarai törvény és alapszabályuk előírásai alapján végezte munkáját. Fő tevékenységünk a vadászjegy kiadása, biztosítás megkötése, a kamarai tagdíj beszedése, vadászjelölt vizsgáztatás. VAV alkalmassági vizsga tartása, vadhúsminősítő tanfolyamok és vizsgák szervezése.
– A vadásztársaságok működését segítettük azzal, hogy külföldi vendégvadászok fogadása esetén a kötelező felelősségbiztosítást kedvezményes áron megköthették kamaránknál. Állandó jó kapcsolatot tartunk fenn a rendőrséggel, határőrséggel a többi megyei kamarával és szövetséggel, az FVM-mel és a nemzeti parkok igazgatóságaival.

Bevont fegyvertatás!

– A 2009 és 2010 vadászati idényre, február 28-ig összesen 2827 vadászjegyet érvényesítettünk, illetve adtunk ki. A vadászjegyet váltók száma évente, ha kis mértékben is, de növekszik. Emlékeztető levelet küldtünk azoknak a vadászoknak, akik elfelejtették határidőre érvényesíteni a vadászjegyet. Ennek ellenére több tucat vadásztól bevonták a fegyvertartási engedélyt. Mert vagy nem kezdte el időben a tartási engedély megújítását, vagy más egyéb határidőt elmulasztott. Kezd jó munkakapcsolat kialakulni a kamara és a rendőrkapitányságok között. Ez részben a rendőri gárda fiatalításának köszönhető.

Ezer okos vadászkutya!

– Tavaly állami vadászvizsgára 266 fő jelentkezett, ebből sikeres vizsgát 121 fő tett. Érdekesség, hogy a gazdasági válság ellenére ilyen sokan vizsgáznak – jegyezte meg az elnök.
– Vadászkutya alkalmassági vizsgát 5 alkalommal tartottunk, Nagyhódoson, Szamosangyaloson, Nagykálló-Harangodon és Rakamazon. Összesen 88 kutya vizsgázott. Így jelenleg megyénkben a vizsgázott kutyák száma közel ezer. Hosszú távú terv, hogy minden vizsgázott kutya törzskönyvvel rendelkezzen, mert várhatóan 8-10 éven belül csak törzskönyvezett kutyák dolgozhatnak a vadászaton. Rendelet fogja előírni, hogy társas vadászatot kutya nélkül nem lehet majd szervezni. Előzetes információnk szerint minden 6 vadászra kell egy munkavizsgával rendelkező kutyának jelen lenni a vadászaton.

Szalonkát is lőhettek!

– Az elmúlt évben is részt vettünk a szalonka monitoring programban. Ennek kézzelfogható eredménye, hogy az idén már lehetett a programban részt vevő társaságoknál szalonkát lőni, még ha csak korlátozott számban is. Magyarországon még ilyen méretű és ilyen eredménnyel járó társadalmi összefogás nem volt, így joggal lehetnek büszkék magukra a monitoringban résztvevők – emelte ki Móra István.

Vadorzókat fogtak!

– A rendőrség tavaly 7 vadorzót fogott el. Eddigi szokásunkat megtartva a vadásztársaság mellett a kamara is jutalmazta a rendőrök munkáját.
A hivatásos vadászok részére ingyenes szemvizsgálatot szerveztünk. Sajnos előttünk ismeretlen okból kevesen éltek a lehetőséggel, holott volt olyan vadőr, akinél komoly szembetegségre derült fény a vizsgálat során.
– A Vadvédelmi Bizottság tagjai és a hivatásos küldöttek egyre több szakmai konferencián vettek részt. Ezt feltétlenül támogatjuk, hiszen a naprakész szakmai tudás komoly anyagi előnyhöz juttathatja a vadgazdálkodókat.
– Folyamatosan bővítjük az adatbázisunkat a vadászok telefonszámával. Ennek eredményeként 2010-ben, az országban elsőként beindítottuk az SMS-ben való hírlevél küldést. Ennek létjogosultsága bizonyítja, hogy a megyei vadászok közel 1/3-a alanyi jogon vadászik, így hozzájuk nagyon nehezen jutnak el a kamarai információk – fűzte hozzá az elnök.

Költségnövekedés

Plavecz János titkár a gazdálkodásról adott számot. Megállapítható, hogy a kamara és a vadászszövetség takarékosan, mértéktartóan, beosztóan, de eredményesen gazdálkodott az elmúlt évben. A 2010-es évet nehéz tervezni az országban zajló költségnövekedés miatt.
– A gazdasági válság ellenére a vadászok igen aktívak voltak, vadásztak és szervezték a vadászatokat – jegyezte meg a titkár.

Tisztújítás

Újabb 5 évre dr. Móra Istvánt választotta meg a közgyűlés a vadászkamara és vadászszövetség elnökének. Titkár ismét Plavecz János lett. Vadászmester: Vinnai Atttila. Természetvédelmi felelős: Láng Gyula. Gazdasági vezetőnek Kovács Gábort választották, míg az ellenőrző bizottság elnöke Rau András lett, tagok: Ványi István és Harbula István. Országos küldöttnek dr. Móra Istvánt, Plavecz Jánost, Buda Zoltánt és Harbula Istvánt választották.

Forrás: Indexkelet