Nyomtatás
Találatok: 1205
szikaszarvasokUkrajnában sokféle vadgazdaság található, de az Iza falu (Huszti járás) közelében található szarvasrezervátum ezek között is egyedülálló.
A rezervátumot még 1987-ben alapították. Napjainkban sok turista látogat el ide. A szikaszarvasok a tengermellékről származnak, de Izába nem innen kerültek, hanem a kalinyingrádi területről. Ezeket az állatokat helikopterrel szállították ide. A helyi farm vezetője kereskedelmi céllal szállíttatta ide őket: a szarvasok agancsából ugyanis egy pantokrin nevű szert lehet előállítani, ami fáradtság, ideggyengeség, neurózis, gyenge szívizom, alacsony vérnyomás ellen hatásos, valamint növeli az életerőt is. A szövetkezetek (kolhozok) megszűnése után viszont olcsóbbá vált a pantokrin alapanyag, a szarvasok tartása viszont veszteségessé. A helyzet már odáig fajult, hogy a dolgozóknak szarvashúsban adták munkabérüket, tömegesen lelőtték az állatokat. Nem csoda hát, hogy a 325 egyedből ekkor csupán 66 maradt életben. Az állatfarm megőrzése céljából Mihajlo Bugas bérbe vette a farmot, így jelenleg ő az Agromrija magánvállalat vezetője.
A legelő - melyhez erdős rész is tartozik – 57 hektárnyi terület, melyet magas drótkerítés vesz körül.
Mihajlo Bugas elmondta, hogy jelenleg 150 szarvas él a farmon. Jelenleg veszteségesnek nevezhető a farm működése, de tervezik, hogy egy turistakomplexumot építenek ide, amelyhez feltétlenül szükség van a szarvasokra.
Korábban a szarvakból kinyert pantokrinból származott a jövedelem, de most nem éri meg ezzel foglalkozni, mivel nagyon alacsony árat fizetnek érte. A levágott szarvakat 50 fokos alkoholban tárolják, s ez ily módon sokáig megőrzi állapotát. A kis szikaszarvak naponta 4-5 cm-t nőnek, és két hónap alatt elérik szükséges méretüket. A következő tavasszal levetik szarvaikat majd újat növesztenek.

Forrás: Kárpátinfó