Nyomtatás
Találatok: 1646
vadászatra jogosult a szigetközi vadászszövetségNyilvántartásba vétel, ügyészségi óvás, majd határozat-visszavonás után egészen a Legfelsőbb Bíróságig került a felső-szigetközi vadászat ügye. Ott úgy döntöttek: a Felső-szigetközi Vadászszövetség a vadászatra jogosult.
Hosszas jogi procedúra végére tett pontot nemrégiben a Legfelsőbb Bíróság. Még 2006 májusában a földtulajdonosok kezdeményezték Felső-Szigetközben a vadászterület kialakítását. Az eljáró megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal a vadászterületet nyilvántartásba vette, s bejegyezte annak képviselőjeként a Felső-szigetközi Vadászati Kft.-t. Ezt követően a képviselővel kötött megállapodás alapján a Felső-szigetközi Vadászszövetséget mint vadászatra jogosultat is nyilvántartásba vette. Ennek alapján a helyi vadásztársaságok és a Lajta–Hanság Zrt. kapott vadászati lehetőséget 2007 márciusától. Még abban az évben indult ügyészi óvás folytán az elsőfokú határozatot visszavonták. Az ügy a Legfelsőbb Bírósághoz került: a felülvizsgálati eljárás eredményeként megállapították, hogy a visszavonó és az ezt helybenhagyó határozatok jogszabálysértőek. Ennek értelmében a 2006-ban született elsőfokú határozat viszont nem jogszabálysértő.

Dr. Lascsik Ágoston, a Felső-szigetközi Vadászszövetség elnöke elmondta: a területen lévő vadászatban érdekelt felek, így a szövetséget alkotó vadásztársaság, a Lajta–Hanság Zrt. és a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. hosszú távú együttműködésben állapodott meg. ˝Az állami tulajdon kezelői mellett a helyi vadásztársaságok vadászati lehetősége is biztosított. A Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében a vadászszövetségünk maradt a vadászatra jogosult. Ám a vadászterület közös hasznosítása az állami kezelőkkel történő együttműködés valamennyi vadászni kívánó szervezet hosszú távú közös érdeke.

Szövetségünk több mint száz, a területen élő vadász részére biztosítja a vadászati lehetőséget amellett, hogy a gazdasági társaságok ilyen igényei is érvényesülnek. A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. és a Lajta–Hanság Zrt. vezérigazgatójával olyan hosszú távú együttműködés alapjait teremtettük meg a vadászterületen, amely a kölcsönös érdekek elismerésén és tiszteletben tartásán alapszik˝ – mondta.

Forrás: KO