Nyomtatás
Találatok: 1402
húsvizsgáló vadászokat képeznekA húsvizsgáló ránézéssel dönti el, hogy az elejtett vad emberi fogyasztásra alkalmas.
Az európai unióban kötelező az élelmiszerek követhetőségét megteremteni, a termelőtől a végső felhasználóig. Az élelmiszerlánc követelményei nem kerülhetik el a vadászokat sem. A húslátók képzése folyamatos, sőt az első körben végzetteket már át is képezték.
- A vadhúsrendelet előírja, hogy a húsvizsgálókat át kell képezni - mondta Kemenszky Péter a vadászkamara megyei titkára. - Az elejtés után rögtön azt kell eldöntenie a húslátónak, hogy emberi fogyasztásra alkalmas vagy láthatóak olyan elváltozások, amik miatt a hatósági állatorvos vizsgálatára van szükség. A magyar szabályozás szerint állategészségügyi okokból eleve ki kell lőni a súlyosan sérült, életképtelen, beteg és mozgásképtelen egyedet. Ez a vadásznak kötelessége. Ha ezeket a tüneteket látja, akkor elejti a vadat és bizonyos esetekben értesíti a hatósági állatorvost.

Ma még nem húsvizsgáló minden vadász, de egyre többen vannak a vadászok között. Jelenleg négyszáz somogyi vadász regisztrált, képzett húsvizsgáló.
- Az európai uniós jogszabályoknak megfelelően kell átképezni a húslátókat, eltér a szabályozás a vadhús szállítását, tárolását, feldolgozhatóságát illetően. Ma már az elejtő is felhasználhatja a vadat, ha azt vadhúslátó ellenőrizte. Kis mennyiségben egy évben legfeljebb tízezer kilogramm vagy havonta háromezer kiló - felett rendelkezhet szabadon a vadászatra jogosult. Ezt a mennyiséget, használhatja fel a vadászatra jogosult, átadhatja az elejtőnek, vagy eladhatja egy harmadik személynek. De! Ajándékba a szomszédnak már nem lehet egy darab vadhúst adni, mert az már közfogyasztás. A magánfogyasztás és a magánfelhasználás akkor valósul meg, ha mondjuk a vadásztársaság egy vadásznapon megfőzi, vagy az elejtő otthon elkészíti. Minden más esetben a hatósági állatorvos vizsgálata szükséges. A vadászatra jogosult, ha eladja a vadhúst, akkor írásban rögzíteni kell, hogy a vevőnek, a megajándékozottnak a saját felelősségére be kell azt vizsgáltatnia. Azért nem félünk az iparszerű vadorzás megnövekedésétől, mert az orvul megszerzett hús ellenőrizetlen termék és az élelmiszerlánc nem követhető. Nem olcsóbb, mint a mai nagyon nyomott áron megvásárolni a vadászatra jogosulttól, bevizsgáltatni és jóízűen elfogyasztani.

Forrás: Somogyi Hírlap