Nyomtatás
Találatok: 1657
kötelező mikrochip a kutyáknakEladás, elajándékozás előtt mikrochipet kell ültetni a kutyák bőre alá, mától kezdve.
A kormányrendelet azonban a nyilvántartásba vételt nem teszi kötelezővé, és e lépés nélkül nem sokat ér az egész változtatás Idén egy boxer tulajdonosát azonosítottuk a kutyába helyezett chip alapján - hallottuk Csamangó Évától, a Tappancs alapítvány munkatársától. A kutyáról kiderült: eredeti tulajdonosa anyagi okok miatt egy ismerősére bízta az ebet, amely elszökött. Hónapokig bolyongott, mire a Tappancshoz került. A chipnek köszönhetően megtalálták az eredeti gazdát. Örömmel menta boxerért, és nem vitte vissza felelőtlen ismerősének.

A mától életbe lépő kormányrendelet szerint mikrochipet kell az ebekbe ültetni, mielőtt gazdát cserélnek. Vagyis kötelező a beavatkozás, ha valakinél kiskutyák születnek, és azokat el szeretné adni vagy ajándékozni. De a felnőtt kutyáknál is ugyanez a helyzet: ha változik a tulajdonos, elengedhetetlen a chip. Akadnak olyanok, akik nyűgnek érzik a kormányrendeletet. Ám a felelős állattartók és azok, akik ragaszkodnak házi kedvencükhöz, üdvözlik az ötletet, amelynek egyik legnagyobb előnyét a fenti történet igazolja.

A chip lényege ugyanis éppen a könnyű beazonosíthatóság lenne. Az elveszett állatok így hazatalálhatnak, és a kóbor kutyák tulajdonosai is fülön csíphetők. A kormányrendelet alkotói azon ban egyelőre félmunkát végeztek: bár a chip beültetése kötelező, az eb nyilvántartásba vétele, vagyis a regisztráció a számítógépes rendszerre nem. E nélkül azonban nem sokat ér az egész, hiszen így csak azt lehet megállapítani a chip leolvasásakor, hogy ahhoz a kutyához tényleg az az oltási könyv tartozik.
Az aprócska, alig 1 centi hosszú és 0,2 centi széles szerkezetet injekciós tűvel juttatják az állat bal lapockája fölé. A chip nem mozdul el, nem irritálja a kutyát.
- A leolvasón látott számot kell beírni a nyilvántartási rendszerbe, így megjelennek a képernyőn az eb adatai. A tulajdonos neve, lakcíme, telefonszáma, hogy a kutyát be oltották vagy sem veszettség ellen - mutatta Szalay János állatorvos, aki szerint a találmánynak köszönhetően majd csökken a kóbor aljatok száma. Igazán hasznos azonban csak akkor lesz a rendelet, ha a nyilvántartásba vételt is kötelezően előírják. BOBKÓ ANNA

A behelyezés ára. A mikrochip behelyezése 4-8 ezer forintba kerül, a számítógépes rendszerbe való regisztráció ára pedig további 1500 forint - tudtuk meg Szalay János állatorvostól, aki ősszel számít nagy dömpingre, ugyanis ekkor születik a legtöbb kiskutya.

Forrás: Délmagyarország