Nyomtatás
Találatok: 1106
Izabel hercegnő szobrának leleplezéseIgazi vadászünnep helyszíne volt a hétvégén a Baranyával szomszédos Karapancsai Vadászkastélyban. A varázslatos környéken a Habsburgok emeltek vadászkastélyt, a hétvégi rendezvények Izabella hercegnő előtt tisztelegtek, szobrát unokája leplezte le vasárnap.
A Bellyei uradalomban a 19. század végén váltak divatossá a fejedelmi vadászatok, és a boldog békeidőkben végig azok is maradtak. A Béda-karapancsai tájegység hazánk egyik legszebb ártéri területe, amely átnyúlva Baranyán beleér Bács-Kiskun megy déli részébe. A csodás táj legszebb, ugyanakkor a fejedelmi vadászatokért ma felelős Gemenc Zrt. legnagyobb kastélyát a Habsburg főhercegi család emelte az 1900-as évek elején Karapancsán.

A háromszintes, tagolt homlokzatú neobarokk stílusú kastély hallja és lépcsőtere fa- és márványborítású. A környező, mintegy 30 hektár kiterjedésű park alapja a tájra jellemző tölgy-kőris-szil ligeterdő, amelyet számos flóraelemmel színesítettek. A park tervezésekor arra törekedtek, hogy növényzete az ősszel kezdődő vadászati idényre öltsön ünnepi díszt. Ottjártunkkor kiderült: park és az épület belseje egyszerre pazar és keresetlen nyáron is.

A bellyei fejedelmi vadászatok Albrecht főherceg utolsó éveiben, leginkább azonban 1895-ben bekövetkezett halála után váltak igazán divattá. A birtok ura a fejedelmim rokonsággal bíró Frigyes főherceg lett.

Frigyes felesége, az uralkodásra termett Izabella Groy-dülmeni hercegnő volt. Egyes vélemények szerint ő volt a férfi a családban - olvasható a Gemenc Zrt. honlapján, és ami azt illeti, a szobrán kimunkált vonások is erről árulkodnak. Izabella vendégül látta egyebek mellett II. Vilmos német és I .Ferenc József császárt is, a karapancsai kastély kimondott az osztrák-magyar uralkodó tiszteletére épült. 1910-ben II. Vilmos német császár érkezése előtt Izabella főhercegasszony maga rendezte be a császár lakosztályát.

A hétvégi programsorozat, élén a vasárnap délelőtti szoboravatással Izabella főhercegasszony ellőtt tisztelgett. A száz évvel ezelőtti események centenáriumán a Diana Vadászhölgy Klub fogadta be új tagjait, tartott falkavadászat és lovas bemutatót, új vadászattörténeti kiállítás nyílt a nemrégiben felújított épület-együttesben. Az Izabella Nap csúcspontja a főhercegasszony szobrának leleplezése volt, amelyen Habsburg-Lotharingiai Sarolta, Izabella unokája is részt vett. Sarolta tökéletes magyarsággal mesélt nagyanyjáról, az ambiciózós, de jóságos hercegnőről, aki kiváló anya és maga is remek vadász volt.

A karapancsai kastélyban, amelynek négylépcsős, nagy volumenű felújítása 2008-ban fejeződött be, folytatódnak a fejedelmi vadászatok. Legalábbis annak a vadásznak, aki a világrekorder gímszarvasok erdején belül valamelyik császár szobájában szeretne hálni, alaposan a pénztárcájába kell nyúlnia.

Forrás: Stop / Fotó: Barabás Béla