Nyomtatás
Találatok: 1285
nő a vaddisznóállományAz elmúlt években sokszor szó esett a megyei nagyvadlétszám, ezen belül is a vaddisznóállomány nagyságának alakulásáról.
A számadatok folyamatos növekedésről adnak tanúbizonyságot. Évről évre nő a teríték, az idei esztendőben a vaddisznóállományáról kevésbé ismert Beledi Nimród Vadásztársaságnál is szembeszökően alakulnak a terítékadatok, júliusra már az előző években szokásos teljes terítéket meghaladó mennyiséget ejtettek el. Természetesen az itt szokásos kis létszám, 25-35 példány, megyei szinten nem mértékadó, de ehhez figyelembe véve több, jelentős nagyvadas terület terítékadatait, már látható, hogy nem állt meg a növekedés. Az okok prózaiak, a kocaállomány kíméletében keresendő a válasz. Tény, hogy a vaddisznó szaporodóképessége évről évre és állományról állományra jelentősén változhat azonban a szaporodóképességet egyik jelentősen befolyásoló tényező a kocaállomány korszerkezete. Az elmúlt évek túlzott kocakímélete következtében nemcsak a létszámban állt be növekedés, hanem emelkedett a kocaállomány átlagkora is, így a magasabb korátlagú állománytól egyre nagyobb szaporulatot várhatunk. A vadászati célból etetett helyeken többnyire jól becsülhető a magas számú szaporulat.

Az idei esztendőben született malacok többnyire elérték a 20 kg-os élősúlyt, már nincsenek a kocára utalva, önállóan képesek ellátni magukat, hiszen a határban ebben az időszakban szinte mindenhol terített asztal várja őket. Az aratások révén egyre több helyen jól láthatóvá válnak az esti órákban táplálkozó kondák, ez a vadászatuk során számunkra, vadászok számára is jelentős könnyebbség.
Szakmailag ettől az időszaktól kell nekiállni a kocák állománycsökkentésének, az állomány növekedése csak ezen keresztül szabályozható. A nagyobb kondából indokolt a kisebb, tehát fiatalabb kocák elejtése, ezzel már tudjuk csökkenteni a következő évi szaporulatot.
A nagy állomány nemcsak a rendkívül magas mértékű mezőgazdasági károkozása révén jelent gondot, hanem állat-egészségügyi szempontból is kockázatot jelent, feltétlenül törekednünk kell az optimálisan eltartható létszám elérésére.

Forrás: Kisalföld