fokozott vadveszély a meleg miattAz elmúlt napokban több vadütközéses balesetről is hírt adtunk. A nagy melegben az autósok is fáradtabbak, a vad pedig víz után kutatva többet mozog a szokásosnál.
Alig telik el úgy nap, hogy a hírek között ne szerepelne vadütközéses baleset, sok esetben egy nap több is.

Legutóbb egy körmendi autós járt pórul: a Körmend és Egyházasrádóc közötti útszakaszon négy vaddisznó ugrott a személygépkocsija elé. A négy állat a helyszínen kimúlt, a járműben pedig félmillió forintos kár jelentkezett, az autós pedig örülhet, hogy sérülés nélkül megúszta az ütközést.

- Úgy gondolom, nincs különösebb oka annak, hogy az elmúlt időszakban a megszokottnál több vad téved az utakra - véli Gagyi István, a Vas Megyei Vadászkamara elnöke. Főleg a vaddisznókról nehéz elképzelni, hogy nappal kelnek át a forgalmas utakon. A vaddisznó ugyanis kifejezetten éjszakai vad, nappal többnyire a búvóhelyén tartózkodik.

Ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy a nagy melegben a vaddisznó is víz és kedvére való dagonyázó hely után kutat, és a siker érdekében napközben is kimerészkedik az utakra. Ugyanezt teszik akkor is, ha megzavarják őket a búvóhelyükön, például az erdei kirándulók.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról sem, hogy ebben a nagy melegben a járművezetők is fáradtabbak, és kevésbé tudnak koncentrálni a vezetésre, a váratlan helyzetekre. Ilyenkor fokozottan ügyelni kell, főleg azokon a területeken, ahol közlekedési tábla is felhívja a figyelmet a vadveszélyre.

Gagyi István vadászkamarai elnök azt mondja, a vaddisznók malacai mostanra harminc-negyven kilós süldőkké fejlődtek, így már ezek a fiatal állatok is komoly kockázati tényezőnek számítanak az utakon.

Nem árt hát az óvatosság.

Forrás: Vasnépe / Fotó: Horváth Csaba