vadásznap galyatetőnGalyatető - Az orvvadászatra vonatkozó szabályok szigorítására, keményebb büntetésekre lenne szükség, reméljük, az új kormány megteszi a kellő intézkedéseket.
Egyebek mellett erről beszélt szombaton délelőtt Galyatetőn, a XIX. Heves Megyei Vadásznap hivatalos megnyitóján Feiszt Ottó, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnöke. Mint mondotta, sajnos csökken a bérvadászok száma, sok kárt okoz az elszaporodó nagyvadállomány. A vadászat egyáltalán nem "a gonosz emberek szórakozása", hanem szakma, olyasmi, amire szükség van, s éppen a vadállomány érdekében. A megjelenteket köszöntötte a házigazda Mátraszentimre polgármestere, Stuller András és Farkas László Márton, az OMVK Heves megyei szervezetének elnöke is. Számos kitüntetést adtak át, az OMVK aranyérmében részesült Tóth Lajos, a Visznek-Nagyfügedi Vadásztársaság volt elnöke, Magyar Vadászatért érdemérmet kapott nyugalmazott erdészeti felügyelő, fafaragó művész.
Nimród érmetvehetett át Vallus Gábor, a Várbükk Vadásztársaság tagja, Bánkúti Gyula, a Detki Hubertus Vadásztársaság tagja, Zombori József ugyanezen vadásztársaságtól, valamint Tarnai Alajos, a Gróf Károlyi Mihály Vadásztársaság tagja.
A vadásznapra rendezett különböző - festmény-, szobor-, fotó- stb. - kiállításokra Bánffy György Kossuth-díjas érdemes művész invitálta a közönséget. A parkban felavatták és megszentelték a Heves megyei vadászok, vadgazdálkodók és természetvédők tiszteletére állított kopjafát, a frissen kitüntetett Jakkel Mihály alkotását. Ezután a Kodály Kápolnában Szent Hubertus misét celebrált Kacsik Árpád esperes-plébános.
Ami a "könnyedebb műfajokat" illeti, huszonnégy csapat részvételével már reggel elkezdődött a vad- és halételfőző verseny, amelynek zsűrijét Prohászka Béla, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke vezeti. Délután hirdetnek majd eredményt. Az érdeklődők egyebek mellett néptánc-, vadászkutya-, vadászíjász-, solymászbemutatókon, korongvadász versenyen vehetnek részt, este vadászmulatság lesz.

Forrás: Heves Megyei Hírlap