Nyomtatás
Találatok: 2341
arcátültetés vadászbaleset miattKilenc sikertelen műtét után teljes arcátültetéssel gyógyították meg a 31 éves férfit, aki egy vadászbalesetben szinte a teljes arcát elveszítette.
Oscar, az első ember, aki teljes arcátültetésen átesett át idén tavasszal, egy konferencián most állt először a nyilvánosság elé egy sajtókonferencián. A 31 éves férfi egy rosszul elsült vadászfegyver hibájából veszítette el orrát, szája és arca alsó részén pedig csak egy üres lyuk tátongott. A műtét előtt több hónapos, pszichológusok segítségével zajló felkészülésre volt szükség, egy ilyen eljárás ugyanis a személyiség teljes önképét átalakítja. Oscar egy spanyolországi sajtókonferencián jelent meg orvosai kíséretében hétfőn. Noha még mindig vannak nehézségei a beszéddel, ez sem akadályozta meg abban, hogy kifejezze háláját.

- Nagyon örülök, hogy ma itt lehetek. Mindenek előtt szeretném kifejezni hálámat a kórház dolgozóinak, az orvos csapatnak, és a spanyolországi donoroknak, legfőképpen pedig a férfi családjának, akik felajánlották az donor arcát. Az orvosok szerint Oscar fejére átültetve az arc vonásai már egyáltalán nem emlékeztetnek az eredeti (már nem élő) tulajdonoséra, akinek hozzátartozói nem is fedték föl kilétüket.

- Az öcsém már nagyon várta, hogy újra normális életet élhessen, végigmehessen az utcán anélkül, hogy megbámulnék, elmehessen a családjával ebédelni, de továbbra is nagyon szeret vadászni és horgászni, most is alig várja, hogy újra átadhassa magát hobbijainak - meséli a páciens névtelenségét megőrző nővére a Daily Mailnek.

Oscar, aki szintén csak a keresztnevét osztotta meg a sajtóval, korábban már kilenc plasztikai műtéten átesett - sikertelenül. Ekkor alakult úgy, hogy a teljes arcátültetés első alanya lett, orvosi történelmet írva ezzel. A 24 órás operációra 2010 március 20-án került sor, 30 sebész, aneszteziológus, nővér, és egyéb közreműködő részvéteével a barcelonai Vall d’Hebron kórházban.

A teljes fölépülés szakértői becslések szerint 12-18 hónapot vesz igénybe. Ennek során a beszédterápia mellett fizioterápiás- és arcizomkezelést is kap majd. Orvosai szerint a legnehezebb lépésen már túl van: megbékélt önmagával. - Meglepően hamar elfogadta az új külsejét, hamar képes volt tükörbe nézni és felismerni magát - áll a kórház közleményében.

Forrás: Borsonline