Nyomtatás
Találatok: 1397
rettegnek a medvétől gyergyónRettegnek Gyergyószentmiklós felszegi részének lakói a hétfő hajnali medvetámadás után. Ezúttal nem az erdő széli gazdaságokban, hanem bent, a házak között: az Ady Endre utcában két udvaron és a Tölgyfa utcában garázdálkodott a vadállat – több bárányt és kecskét pusztított el.
Gyergyó vidékén egyre több helyről jeleznek medvetámadást az utóbbi időben. Múlt héten tekerőpataki gazdaságban garázdálkodott egy jókora példány, ott juhokat és tyúkokat dézsmált. Szombaton Gyergyószentmiklóson az egyik erdő alatti ház udvarán ölt juhokat, hétfő hajnalban pedig a házak között, a város felszegi részén keltett riadalmat egy vélhetően nagy termetű bundás. A sűrűn lakott városrészen, az Ady Endre és a Tölgyfa utcákban állattetemeket és megsebesített állatokat hagyott maga után.

Vasárnap éjszaka, nem sokkal éjfél után kutyaugatásra figyeltek fel az egyik Ady Endre utcai ház lakói. Az ablakon kinézve, alig két méternyire állt tőlük a medve. Ahogy tehették, igyekeztek elűzni, de már késő volt. A vadállat három bárányukat ölte meg, egyet pedig megsebesített. Kindáné félti a megmaradt gazdaságot; az udvaron még disznó, borjú, ló is van, attól tart, hogy a medve visszajön, és azokban is kárt tesz. Mint mondja, 35 éve lakik ott, de tudomása szerint eddig még sosem járt medve.

Kinda László családja a Tölgyfa utcában lakik, hátrafelé nyúló kertjük szomszédos az Ady Endre utcában lakó, károsult családéval. A telkeket elválasztó kerítés nem állta sokáig útját az éhes medvének, letépve a deszkákat, könnyűszerrel átment a szomszédba, ahol két kecskegidát ölt meg, egy bárányt pedig megsebesített.

széttépte a medve

Kinda Jánosék értesítették a rendőrséget a medvetámadásról, a rendőrautó több mint egy órán át szirénázott a környéken. A medve azonban nem nagyon riadt meg a visító hangtól, mert a hajnali órákban egy harmadik istállót is meglátogatott. Szakács Ferenc családja szintén az Ady Endre utcában lakik. Öt bárányt tartottak az istállóban, ebből egyet "kiterített" a medve, négyet pedig súlyosan megsebesített. A vad egy szomszédos udvarról jött be, a kerítést kitörve.

A körzetben Bota Ioan vadőr az illetékes. Az éjszaka folyamán a környékbeli vadászokkal őrt állnak, hogy az esetlegesen visszatérő állatot megriasszák, elvegyék a kedvét a további látogatásoktól.

Az Ady Endre utcában összegyűlt szomszédság különböző eseteket mesélt az utóbbi napokban igen sok helyen felbukkanó medvékről. Az emberek attól tartanak, hogy ha a vadállat már a város sűrűn lakott területeire is bejár, előbb-utóbb emberi áldozatot is ejt majd. A megrémült utcabeliek úgy vélik, egyre közelebbi a rájuk leselkedő veszély, hisz a nappalok rövidülnek, így hamarosan a sötétedés megéri a munkába járókat, és fennállhat a veszély, hogy találkoznak a medvével.

Forrás: Székelyhon.ro