Nyomtatás
Találatok: 1322
medveriadó székelyföldönEgyre gyakrabban jelennek meg medvék már napközben is a székelyföldi településeken.
Tizedelik a háziállatokat és kukákat fosztogatnak. A vadászok kilőnék az állatokat. Egyre nagyobb gondot okoznak a medvék Székelyföldön. Régebben a medvék csak éjjel voltak aktívak, mostanában egyre gyakrabban nappal is felbukkannak a lakott területeken.
Az erdélyi Krónika beszámolója szerint a medvék egyelőre nem veszélyeztettek embereket, de napi rendszerességgel tizedelik az állatállományt. A helyi vadőr szerint egyetlen, emberi közelséghez szokott medvéről lehet szó. Szerinte az egyetlen megoldás az lenne az áldatlan helyzetre, ha az illetékes hatóság mielőbb megadná az engedélyt a kilövésre.

Kovászna megyében legalább 15 medvét kellene sürgősen kilőni. A vadak folyamatosan bejárnak a településekre, kukáznak, háziállatokat csonkítanak meg, méhkaptárokat dúlnak fel, rettegésben tartják az embereket. A Kovászna megyei vadászok eddig 34 kilövési engedélyt kértek, de nem kaptak választ az illetékes hatóságoktól.

A Kovászna megyei környezetvédelmi hivatal tavaly készített leltárt a megyében élő medvékről és a medvebarlangokról. Becslések szerint a helyi erdőkben mintegy 600 medve él. A megyében a legnagyobb létszámú medveállomány az Erdővidéken él, Magyarhermány környékén és a Vargyasi-szorosban. A háromszéki erdőkben legalább 200–300 példány kell az életképes populáció fenntartásához. Romániában összesen hatezer medvét tartanak nyilván. Ez a legnagyobb medvepopuláció az Európai Unióban.

Forrás: MTI