egyre több a lakó az ebtelepekenEgyre több a lakó az ebtelepeken. Akinek soha nem volt kutyája, az a kutyatelepet a sintérteleppel azonosítja.
Sokaknak ez jut eszébe, ha meghallja az Illatos úti ebtelep nevét is. Játékfilmekből ismert gonosz emberek, nyomorúságos körülmények, kutyák egymás hegyén-hátán, éhesen, szomjasán, szomorú szemekkel. Altatás, kínzás és rémtörténetek. Ma már közel sincs így.
Nem kellemes ide belépni. Már messziről hallani a kutyaugatást, s az ember szíve önkéntelenül is összeszorul.
- A telepünkön 94 kutyának van hely - magyarázta ott jártunkkor HUPPÁNNÉ DEÁK KATALIN, a telep megbízott sajtómunkatársa. - Hihetetlen, de igaz, hogy jelenleg 180 kutyát tartunk itt, kétszer többet, mint amennyit kényelmesen elláthatnánk. De látja - és kimutat az érkező kisteherautókra az udvaron -, egyre-másra érkeznek az újabb szállítmányok!

Valóban, éppen egy nagy testű fekete kutyát zárnak be a megfigyelőbe, ahol több társával együtt néhány napig figyelés alatt tartják. A gondozók a kutya viselkedésére kíváncsiak, ebből a szakértő szem értékes megállapításokat tehet. Kell is, hiszen csak olyan kutyát lehet örökbe adni, amely családbarát és kiszámítható.
- Elkülönítve tartjuk azokat az ebeket, amelyek már haraptak embert -. mutat egy lezárt részre a telep közepén. - Őket általában a rendőrség hozatja be. Sajnos, az ő sorsuk néhány kivétellel meg van pecsételve. De szerencsére belőlük kevés van. Láthatja, itt sok kiskutya is születik, vagy már nekünk kell összeszednünk az elhanyagolt kutya kölykeit valahonnan, ahol elhagyták, kitették őket.

Megtudjuk, hogy az ide behozott állatok egy részét az utcákról szedik össze: van itt elgázolt eb, autóútra kidobott és láncra kikötött, majd otthagyott kutya. De sokan behozzák a kedvencüket, ha már megunták, nem tudják eltartani, vagy mindenképpen meg akarnak szabadulni tőle.
— Rendszerint azt mondják, hogy találták az utcán, hogy ne kelljen fizetni a kutya tárolásának költségeit -mondta Huppánné -, s nekünk be kell fogadni minden idehozott ebet Budapestről. Két hétig várunk, hogy jelentkezzen a gazdája, azután lehet csak örökbe adni. Téves az a hír, miszerint két hét után altatunk. A legrégebben nálunk lévő kutyust például április óta él itt.

BÍRÓ ZOLTÁN állatorvos egy hete dolgozik az ebtelepen, magánpraxisát adta fel ezért a munkáért.
- Szeretni kell az állatokat, mert az ő szeretetük is örök. Én még állatban nem csalódtam, emberben azonban igen. Sűrűn van itt dolgom sérült kutyákkal, és jó érzés meggyógyítani őket - mondta a doki, aki éppen egy sérült kiskutyát vizsgált. Odakint egy kislány az apjával tart rövid szíjon egy közepes testű, hosszú szőrű agárt. „Lassie, maradj nyugton!" - mondta többször is a kislány a szemmel láthatóan boldog kutyának, akit éppen hazavinni készültek.
Én választottam, apu csak besegített - magyarázta a lányka, azután megfogta apja kezét és a gépkocsijukhoz húzta.
Gyere, apa, mert Lassie éhes, sietni kell. És a kutyát biztatni sem kellett, beugrott a csomagtartóba, mint ha előző gazdája ehhez szoktatta volna.

Forrás: Napi Ász