Nyomtatás
Találatok: 1353
pangó víz keseríti a vadászok életét tiszaalpáronPangó víz keseríti a horgászok és a vadászok életét Tiszaalpáron. Megegyezni eddig nem tudtak. A vadászok a halászati felügyelőt hibáztatják, aki nem érzi bűnösnek magát az ügyben.
Négyezerkétszáz hektár van még víz alatt az alpári öblözetben. A víz magassága ötven és száz centiméter között van. Ez azt jelenti, hogy csónakkal már nem, egyéb járművel pedig még nem lehet ott közlekedni. A víz a folyó alacsonyabb vízállásánál folyt vissza a Tiszába; a zsilipeket is megnyitották, de a vadászok szerint ez nem volt elég hatékony. A vaddisznók felszorultak a felső részre, ahol károkat okoztak és okoznak a kukoricásokban, amit a helyi vadásztársaságnak kell megtéríteni a gazdáknak. Vancsura István polgármester - aki maga is vadász- szerint létezik olyan törvény, hogy a legrövidebb időn belül kell visszaengedni a hullámtérből a vizet. Az idei nyár elég szeszélyes volt, nagy esőzések mellett forró napok is előfordultak. A hullámtérben lévő halak, a sekély vízben veszélybe kerültek.
- Mi azt kértük a vízügyi igazgatóságtól, hogy csökkentett ütemben menjen vissza a víz a zsilipeken a folyóba - mondta Kovács Sándor, a Bácshosz ügyvezető elnöke. A halak érdekében azt is javasoltuk, hogy egy időre zárják el a műtárgyakat Tettük ezt azért, hogy az alacsony víz miatt, a vízben lévő növényektől gázok szabadultak volna fel, és ez halpusztuláshoz vezethetett volna. Megkérdeztük szakember véleményét is, ő is azt javasolta, hogy ne hirtelen  menjen vissza a víz. A zsilipek kinyitását egyébként a vízügy és a nemzeti park engedélyével lehet nyitni és zárni. Mi nem mondjuk azt, hogy a vaddisznókár nem számít, de azért az fontosabb, hogy a két holtág, a szikrai és az alpári ne forduljon föl és több száz mázsa hal ne pusztuljon el. A veszély még nem múlt el, mert ha megint nagyon felmelegszik az idő, akkor bármi előfordulhat.

Biatovszki László csongrádi szakaszmérnöktől megtudtuk, hogy a víz visszavezetését ők felügyelik. Kis apadás már mutatkozik a Tiszán. Másfél héttel ezelőtt a víz minőségének megóvása érdekében egyeztettek az illetékesekkel, mert problémás volt mindkét holtág vize.
- Nem tudom, hogy miért nem engem keresnek meg a vadászok, ha valamilyen problémájuk van, mindent elmondanék nekik, már csak azért is, mert én is vadász vagyok - nyilatkozta Seres Róbert halászati felügyelő. Szerintem bizsereg az ujjuk, mert vaddisznót szeretnének lőni. A vaddisznó csak akkor okoz nagy kárt, ha kis területen koncentráltan van sok, most azonban nem ez a helyzet. Három-négy ezer hektáron néhány konda disznó szétszéled. A vadkár elhárítását puska nélkül is meg lehet oldani, úgy hogy elzavarjuk a vaddisznót, mert fél az embertől. A Bács-hosznak több tízmillió forintos kára lehetett volna, mert elkezdett dögleni a hal. Ahol betört a víz, ott folyamatosan ment ki, amikor a folyó vízszintje azt megengedte. Á szikrai és az alpári zsilipet azért zárták el, hogy ez a pangó, algás víz másképpen folyjon le, ne menjen bele a holtágakba. Amennyiben halpusztulásos tünetek ismét lesznek, néhány vaddisznó elejtése miatt, nem fogom azt megengedni, hogy több tízmillió forint értékű hal elpusztuljon. A zsilipet nem én zárattam le, de szakmailag indokolt volt. Ha alacsony marad a vízállás, akkor egy-két hét alatt ki tud ürülni a hullámtérből a víz - mondta a halászati felügyelő.

A legfrissebb információk szerint a zsilipek már nyitva vannak, szabad a víz útja.

Forrás: Petőfi Népe