Nyomtatás
Találatok: 1306
vadhús rotyog a bográcsbanSzőnyegnyi medvebundák, farkas- és hiúzirhák borították szombaton az árkosi művelődési otthon nagytermének falát, agancsok, agyarok tucatjait állították ki, kitömött rókának, medvének, kacsának örülhettek a kisebbek.
A Vadas vadászcsoport negyedik alkalommal szervezte meg a háromszéki településen a vadásznapokat. Kétszáz trófeát állítottak ki, a legértékesebbek az afrikai vadászatok emlékei, a kafferbivaly- és jávorantilop-agancsok voltak. A trófeák eszmei értéke felbecsülhetetlen, egy-egy több száz pontos bikaagancsot vagy medvebundát több tízezer euróért sem adna el büszke tulajdonosa.

A vadászok megadták a módját az ünneplésnek, a bográcsban rotyogott a vadhúsból készült pörkölt, és miccset és flekkent is készítettek abból, amit néhány nappal korábban lőttek. Erdőt, természetet kedvelő emberből lehet jó vadász, hiszen sétálnak, gyalogolnak az erdőben, figyelik, ha kell, etetik a vadakat, és csak az esetek 5 százalékában kerül sor tulajdonképpeni vadászatra, lövésre. Kisgyörgy Sándor erdész-vadászmester leszögezte, egy vadásznak egy szalonka elejtése is akkora elégtétel, mintha egy nagyvadat kap puskavégre.

Réti Csaba, a Vadas-csoport vezetője, a Kovászna megyei Halász-Vadász Egyesület elnöke a Krónikának elmondta, bár a gazdasági válság érződik a vadászatban is, még mindig 34 tagja van a csoportnak, a legidősebb 88, a legfiatalabb 18 esztendős. Réti Csaba külföldre is eljár, Szibériában, Tanzániában is vadászott már, elmondása szerint külföldön általában kertes vadászatokat szerveznek, ezért a romániai, vad körülmények között szervezett vadászatok lassan kuriózumnak számítanak. Réti ugyanakkor attól tart, hogy az új vadászati törvény felaprózza a vadászterületeket, és akkor már nem lehet hatékony a vadgazdálkodás. „Ha megdrágul a területek bére, az idős vadászok, akik szerényebb anyagiakkal rendelkeznek, de akiktől mindenki tanult, már nem fogják tudni kifizetni a tagdíjat, ezt mindenképpen el kell kerülni” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Forrás: Krónika.ro