Nyomtatás
Találatok: 1061
túzokNőtt a túzok (Otis tarda) populációja a Pozsony közelében lévő syslovskai madárrezervátumban annak ellenére, hogy a madár csekély védelemben részesül - közölték szlovák környezetvédelmi szakemberek, akik magyar kollégáikkal együtt dolgoznak a madár védelmében.
Idén bizonyítottan először rakott fészket a túzok Szlovákiában is. Bár méretre akkora mint a pulyka, a túzok kitartóan tud repülni, így a világ egyik legsúlyosabb repülőmadarai közé tartozik. Egyes hím állatok akár elérhetik 20 kilogrammot is.
A szlovák-magyar-osztrák határ közelében fekvő rezervátum 2006 óta létezik, akkor érték el a környezetvédők, hogy a területet hivatalosan madárvédelmi rezervátumnak nyilvánítsák. Bár a térségbeli gazdák változatlanul megművelik a földeket, a túzok populációja növekszik.
Magyarországon a túzok 1970 óta fokozottan védett madárnak számít, eszmei értéke a legmagasabb kategóriába tartozik egymillió forint bírsággal. Legutóbbi számlálások szerint Magyarországon jelenleg mintegy 1400-1500 madár él.

Forrás: MTI