Nyomtatás
Találatok: 1571
gyilkos galócaSzükség lenne rá, de csak szerdán és szombaton van lehetőség az erdőben, mezőn szedett gombák bevizsgálására Győrben.
E két napon is csak a Dunakapu téren van vizsgával rendelkező gombaszakértő. A szakember azt javasolta, a hétvégén szedett kalaposokat szellős helyen, papírban tároljuk szerdáig. Az erdei gombát szerető olvasóink jelezték, szombaton délután vagy vasárnap - amikor ráérnek kedvtelésüknek hódolni - nincs módjuk bevizsgáltatni a kis kalapos csemegéket. Ezeken a napokon elő kell venniük egy szakkönyvet, s egyenként végigvizsgálni a leszedett mennyiséget. S akkor még ott a bátorság, hogy elkészítsék és megegyék.

A vásárcsarnok hétfő kivételével mindennap nyitva van, s bár korábban volt, már nincs gombaszakértői szolgáltatás. A megyei Kisosz által üzemeltetett a Dunakapu téren van, de csak a szerdai és szombati piacnapokon. A szakértő, Baranyai Józsefné megkeresésünkre annyit tudott javasolni, hogy a hétvégén leszedett termést szellős helyre kell tenni és csak papírban ajánlott tárolni.

A nejlonban befülled, berothad a gomba. A hűtőt sem ajánlom, mert ott megváltozik a gomba, más lesz a színe és egyéb jellemzője, s nehezen azonosítható. Ilyenkor kidobjuk a jót is. Sokan vannak, akik még szakértői vélemény birtokában is nehezen hiszik el, hogy ehető a gomba.
Ők csak azért szedik, mert élvezetes gyűjtögetni a réten, mezőn - mondta Baranyai Józsefné. A szakértő szerint térségünk közepesen termő vidék. Míg tavasszal és nyáron ritkábban visznek be hozzá erdei gombát vizsgálatra, ősszel általában dömping van.

- Környékünkön leginkább szegfűgomba, tavasszal kucsmagomba, májusi pereszke van.
Később a szegfűgomba, majd ősszel a pereszkék, őzlábgomba, vargánya, végül a rizike jellemző. Télen pedig fülökét szednek az emberek.
A szakértő akkor dobatja ki a bevitt erdei gombát, amikor az ehetetlen, penészes, s ha a szedők kitépik tövestől és a termés sáros, koszos, így biztonsággal azonosíthatatlan.
- A halálos mérgűek sorsa egyértelmű, azokat ki kell dobni, mint például a gyilkos galócát.
Akkor  is, ha azokat ömlesztve hozzák más gombákkal. Ilyenkor jegyzőkönyvezzük a halálosakat, s a többivel együtt kidobatjuk. Nem gyakori a halálosan mérgező, csak dömping idején fordul elő - magyarázta Baranyai Józsefné.
Az enyhén mérgezők is a kukában végzik. Mint például a „karbolszagú" csiperke, ami áprilistól októberig terem. Főzéskor olyan bűzt áraszt, hogy elmegy az étvágy tőle.
-Sokan, akik értenek valamit a gombákhoz, eleve tudatosan szelektálva szedik a fajtákat. így nem kell az esetleges mérgező miatt az ehetőket is kidobni - mondta végül a szakértő.

Forrás: Kisalföld