Nyomtatás
Találatok: 1147
madárgyűrűzésA Magyar Madártani Egyesület nem véletlenül nevezte ki 2010-et a fecskék évének: a természetvédők szerették volna és szeretnék idén felhívni a figyelmet e fajok sanyarú helyzetére.
Remélik, hogy a lezajlott programok az ismeretterjesztés szempontjából nem voltak hiába, bár rövid távon a madarakon nem sokat segítettek.

 - Itt ülünk a gyűrűzőhelyen, a szél elállt, a hálót felhúztuk és egész nap egy madarat fogtunk - adott helyzetjelentést tegnap Darázsi Zsolt, az MME zalai titkára Fenékpusztáról, ahol a korábbi években napjában madarak százait gyűrűzték, a bázis csúcsa pedig egyetlen nap alatt több mint 1200 elcsípett szárnyas volt. - Elképesztő és az én itteni emlékeim szerint példátlan, amit idén átélünk. Ráadásul még nagyon ijesztő is. Szinte eltűntek a madarak, a természetben pedig semmi nem történik csak önmagában : a háttérben komoly okok vannak, előttünk pedig talán még súlyosabb következmények.

A madarászok szerint az okok közt mindenképp említeni kell az idei kora nyár mostoha időjárását, mely sok fajnál megakadályozta az eredményes költést. Rengeteg volt az elhullott fióka, miközben az idén már a szülő korban lévő madarak is eleve kevesen voltak, a korábbi évek hasonló viszontagságainak köszönhetően.
- Itt Fenékpusztán két fajta madárból van továbbra is rengeteg: sérültből és betegből - fűzte tovább a gondolatot Darázsi Zsolt. - A kórház állandó telt házzal működik, gólyából és ölyvből van a legtöbb: előbbiből napjában kettőt-hármat is hoznak. Sok az olyan, pótköltésből származó, a hűvös nyárban megfelelően fel nem nőtt és meg nem erősödött fióka, melyeket az öregek a fészekben hagytak, s majd nálunk fognak áttelelni. Jövőre pedig talán sikerül visszavadítanunk is őket.

Fenékpusztán gyenge volt a madárszezon
A szezon ugyanakkor a kistestű énekesmadarak számára volt a legrosszabb - míg a sikerlista túlfelén a városi, az urbanizálódott, az ember közelségéhez alkalmazkodott fajok állnak: feketerigó, házi rozsdafarkú, kisposzáta idén is termett elég. De mondjuk a gólyák számára egy ilyen életmódváltás sem jelenthet perspektívát.
Az MME nyáron felmérte a zalai gólyafészkeket. Sosem látott siralmas fiókaátlagot produkált az év: gólyapáronként 1,1 volt az utódok száma...
Fenékpusztán szombat este zárul a zalai MME háromrészes fecskebúcsúztató sorozata: szakemberek mutatják be a nagy útra készülő madarakat (legutóbb egy azért akadt a hálóban...), a gyűrűzés fortélyait és a bázis egyéb érdekességeit. A 16 órakor kezdődő programot ezúttal gulyásparti koronázza – hozzáértő ember készíti bográcsban, szürkemarhából.

Forrás: Zalai Hírlap