Nyomtatás
Találatok: 2919
zalai vadászati évadnyitóAz évszázados történelmi levegőjű Zalaegerszeg alsóerdei Aranyoslap adott otthont augusztus 28-án az idei Zalai Vadászati Évadnyitónak, amelyen megjelent Feiszt Ottó, az Országos Magyar Vadászati Kamara (OMVK) elnöke, Rosta Gyula a Zalaerdő vezérigazgatója, dr. Nádor László az OMVK Zala megyei elnöke és Gyutai Csaba a város alpolgármestere.

1991. óta az őszi vadászati idény és a szarvasbőgés kezdete előtt rendezik meg a megyei vadásznapot. E napon vadászok az ünneplés mellett tapasztalatokat cserélhetnek, és a látogatók betekintést nyerhetnek a vadászat csodálatos világába.
Az időjárás nem fogadta kegyeibe a kisebb létszámú, de annál lelkesebb ünneplőket, hiszen megszakításokkal, de egész nap esett az eső.
A program a huszárok bevonulásával kezdődött, akik a Magyar Köztársaság és a vadászok zászlóit hozták magukkal. Kedves színfolt volt a dr. Bencze Katalin által elmondott vers. Az ünnepségen hallhattuk még igen színvonalas előadással a Baranya Vadászkürt Együttest.

Feiszt Ottó megnyitóbeszédeA rendezvényt Feiszt Ottó elnök nyitotta meg. Megemlékezett az eddigi vadásznapokról, a vadászati kultúráról, a csodaszarvas legendájáról, és felvázolta az elkövetkező feladatokat is. Kiemelte a vaddisznók károkozását és túlszaporodását.
Köszöntőt mondott Gyutai Csaba Zalaegerszeg város alpolgármestere. A turizmus és a vadászat kapcsolatát emelte ki, majd megemlítette, hogy a megyében 44 szervezet több mint 2300 tagja vadászik, az itt élők közül minden tizedik család részese valamilyen formában a vadászati kultúrának. Javasolta, hogy Széchenyi Zsigmond hagyatéka kerüljön Zalába

Ezt követően Stróber László apátplébános Hubertus misét celebrált. Tanulságos példabeszédben emlékezett meg Szent Hubertusról a vadászok védőszentjéről.
Kellemes programpont volt a természetet, a környezetet, az erdőt és vadat egyaránt óvó, védő kiváló emberek munkásságának elismerése, akik már régóta megbecsült tagjai a Zala megyei vadásztársadalomnak.
A Kamara Aranyérme kitüntetést dr. Sugár László egyetemi tanár, vadgazdálkodási és vadbiológiai kutató és Nagy László vadásztársasági elnök kapta.

A Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben Varga Ernő Zala megye fővadásza és kamarai titkára részesült.
A Nimród Érem kitüntetést Csertán László, Meleg László, Novák Nándor és Várhelyi Árpád nyerte el.
A Hubertus Kereszt arany fokozata kitüntetést Söveges Szilveszter, Mosonyi Alajos, Győrvári László, Tóth Lajos, Ekmann Ernő és Póczak László kapta.
A Huberus Kereszt bronz fokozatát Sabján Tibornak adták át.
Gróf Nádasdy Ferenc emlékplakettet kapott eredményes vadgazdálkodási munkájáért a Zalaerdő Zrt Lenti erdészete.
Zala Megye hivatásos vadászainak versenyén I. helyezést ért el Göncz Róbert, II. helyezést Molnár Tibor és a III. Sohár Dezső lett.
A kitüntetéseket Feiszt Ottó, dr. Nádor László és Varga Gellért adta át.
Az új vadászok avatását már 1996-tól kezdődően hagyományként rendezik meg. A jelöltet a vállára tett vadásztőrrel vadásszá fogadják. A szertartáson 69-en tettek fogadalmat.
Az ünnepség levezető elnöke, narrátora Varga Gellért volt, aki gördülékeny stílusban vezette a rendezvényt.
Már az ünnepség végén ínycsiklandó illatok lengték be a sátrakat, készültek az elmaradhatatlan főzőversenyre.  Szemet gyönyörködtető látványban lehetett részünk, ha végig mentünk a sátrak között.

trófeabemutatóA legszebb és legkülönlegesebb trófeáikat mutatták be a vadásztársaságok. Külön kiemelhetjük a zalaegerszegi Nimród igényes kiállítását.

A programban sok más mellett kézműves és kirakodóvásár, íjász-, vadászkutya- és solymászbemutató, vadászkutya szépségverseny is szerepelt.
A kora délutáni esőszünet idejére megtelt látogatókkal, az erdővel körülvett csodaszép tisztás.
Köszönet illeti Takács Pált és dr. Szabó Antalt, akik megszervezték vadászati évadnyitót.
A Zala megyei vadásznapra érkező érdeklődők meleg, baráti légkörrel találkozhattak, hisz a vadászati programok mellett a szervezők igyekeztek családi nappá is szervezni az ünnepséget.

Forrás: ForestPress