vadászkürtA kürtök megfújásával és az elejtett vadak bemutatásával vette kezdetét az idei vadászszezon a Hortobágyon. A megyei vadász szövetség szerint a most induló vadászati évben számos díjnyertes nagyvadra lehet számítani, hála a vadgazdálkodási szakemberek munkájának
Kürthang jelezte szombaton, hogy szekerekkel hozzák a lőtt vadakat a hortobágyi Kilenclyukú híd melletti területre. A zsákmányt évszázados szokás szerint kiterítették, ezzel a vadászok tiszteletüket fejezik ki a vadak előtt. Az ünnepi terítékkel hivatalosan is elkezdődött az idei vadászszezon Hajdú-Biharban. Ezt a pillanatot várta megye mintegy 2800 vadásza.

- Nem mindenkinek adatik meg, hogy vadásszon, de aki egyszer megkóstolta ezt, annak ez olyan, mint a kábítószer, nem lehet erről lemondani – vallja Csige lászló, a Földgáz Vadásztársaság vadászmestere.

Hajdú-Bihar megyében csaknem 400 ezer hektáron lehet vadászni. Apróvadra, vagyis nyúlra, fácánra és a récére, de nagyvadakból sincs hiány a vadászterületeken.

- Megtalálható a megyében bizonyos erdős részeken a szarvas, a vaddisznó is jellemző a megyében, és ne feledkezzünk meg az őz vadászatáról sem – mondta el Tar Imre megyei területi vadászati vezető.

Ez utóbbi két fajta számít a megyében az igazi kihívásnak. Vaddisznót már most is lehet lőni, az őz szezonja pedig szeptember 1-jén kezdődik. A vadászok a szezonnyitó ünnepségen is hangsúlyozták: a vadászat ma már nem egyszerűen szórakozás, hanem a környék ökológiai egyensúlyának fenntartása érdekében végzett fontos tevékenység.



Forrás: Délhír