Nyomtatás
Találatok: 1625
szarvasgombaHagyományos erdőtelepítésnél a vágásérettségi kor eléréséig leginkább csak költségekre számíthat az erdőgazdálkodó.
Ha az erdőtelepítés szarvasgombaspórával kezelt makkal történik, akkor a fejlődő erdő stressztűrése jobb, fejlődése erőteljesebb. A szarvasgomba ún. mikorrhiza kapcsolatban él a gazdanövénnyel. A mikorrhiza kapcsolat lényegesen megnöveli a gazdanövény víz és tápanyag felvételét, ez úton fokozza annak produktivitását. A mikorrhiza kapcsolatban élő növény növekedése duplája lehet a nem mikorrhizáltakhoz képest. Ahhoz, hogy erdeinkben szarvasgombát leljünk, nem kell túl messzire utaznunk. A  szarvasgombászatnak komoly hagyománya volt Magyarországon a középkortól az I. világháborúig.

Dr. Hollós László 1911-ben megjelent „Magyarország földalatti gombái, szarvasgomba féléi” című könyvében említi, hogy a nyári szarvasgomba nagy bőségben terem Magyarországon, és már a hazai termesztés beindítását szorgalmazta azzal az óhajtással, hogy „bár csak minél többet használna a közjónak, gyakorlati férfiaknak, erdészeink kezében”. A telepítés sikere 3 fontos tényezőn múlik: a talaj, a klíma és a makk szarvasgombával való kezelésének minőségén. A telepítés úgynevezett extenzív módszerrel történik, melynek lényege, hogy a  szarvasgomba spórával kezelt makkból fejlődő csemete gyökerén természetes környezetben alakul ki a mikorrhiza kapcsolat. A módszer rendkívül költséghatékony, így alkalmas gazdasági célú erdők létesítésére.

Felhasználva az EU-s erdőtelepítési támogatást, mezőgazdasági területek erdősítésénél gyakorlatilag csak a makk gombaspórával való kezelésének (kezelt makk) költségét kell saját forrásból finanszírozni, melynek költsége hektáronként 300.000 Ft .

Ulrich József Hőgyészi 2001-es telepítése ezen extenzív módszer alapján létesült. A kezelt makkot erdészeti módszerekkel elvetette, ápolta, 8 év eltelte után pedig megjelentek az első termőtestek. A 2010-es műszaki átadáskor a kocsányos tölgy egyedek magassága 5-7m volt.
A telepítés a szokásos termőhelyfeltárással kezdődik. Optimális eredmény (enyhén bázikus ill. semleges PH, megfelelően humuszos felsőréteg, jó vízellátottság) esetén neki láthatunk a telepítésnek. Ügyelni kell a tő- és sortávolságra, a kitettségi viszonyokra. Fontos, hogy az állomány minél hamarabb záródjék. A telepítést védjük kerítéssel vadkár ellen, a sorközöket erdészeti módszerekkel ápoljuk, plusz művelést nem igényel.

A telepítés megkezdése előtt néhány jó tanács:
A kiválasztandó technológia valamint a telepítési terv készítésekor vegyék igénybe szarvasgomba-termesztés területén jártas szakemberek segítségét.
Ne feltétlenül a saját tulajdonukban-kezelésükben lévő földterületre akarjanak telepíteni, esetleg azon terület talajtani tulajdonságainak feljavításával kínlódva, hanem inkább keressenek olyan területet, amely megfelel a gomba jövőbeni optimális élőhelyének!
Ragaszkodjanak a kiváló minőségű szaporító anyaghoz és a szakszerű talajelőkészítéshez, vetéshez.
Az üzleti terv készítése során ne feledjék el számba venni azokat a járulékos profitszerzési lehetőségeket is, amelyek túlmutatnak a megtermelt gomba, ill. a plusz fanövekmény  értékén! (pl: szarvasgomba-turizmus, gasztronómia)
A szarvasgomba fesztiválok megrendezése Európa szerte a vidékfejlesztés gazdasági eszköze lehet, Franciaországban például régiók megélhetését jelenti. A jelenlegi piacon elérhető, természetes körülmények között termesztett szarvasgomba 1-2 százaléka a 10 évvel ezelőttinek az EU-ban. A kapható szarvasgombák ma már a természetessel megegyező körülményekkel bíró ültetvényekről származnak.
A kísérleti eredmények bejárására illetve megismerésére is lehetőség van a Szarvasgomba Napok szakmai programján. A termőre forduló telepítés várható ideje 10 év, de az intenzívebb erdő fejlődés már korábban is látványos eredmény mutat.

Szarvasgomba Napok Hőgyészen

Ideje: 2010-09-11 09:00 - 2010-09-12 17:00
Forrás:www.szarvasgombanapok.hu
Kiállítás és vásár: 2010. szeptember 11.
Szakmai konferencia a termesztésről: 2010. szeptember 12.
2010. szeptember 11.
Kiállítás és vásár
A belépés díjtalan
09:00 Vásárnyitás
09:30 Szarvasgomba tábla avatása
10:00 Szarvasgombás ételek versenye - tészta forduló
12:00 Szarvasgombás tojás készítése sous-vid technikával - bemutató és kóstoló
13:00 Szarvasgombász kutyák versenye az Apponyi-kastély parkjában
13:45 Borsátrak nyitása, a Muslinca énekkar műsorával
14:00 Szarvasgombás ételek versenye - tanyasi csirke forduló
17:00 Az ételverseny, a kutyaverseny és a fotókiállítás eredményhirdetése
20:00 Utcabál
Folyamatos programok
Szarvasgomba- és kézműves piac
Termesztési szaktanácsadás, szarvasgombás csemeték vására
Látványkonyha
Fotókiállítás
2010. szeptember 12
Szarvasgomba az erdőgazdálkodásban - Szakmai konferencia
Előzetes jelentkezéssel látogatható. A részvételi díj 15 e Ft/fő, ami tartalmazza a szarvasgombás ebéd árát.
03:00 A résztvevőknek fogadás a Lichtenstein-kastélyban
09:30 Előadások
12:00 Szarvasgombás ebéd
13:00 Előadások
15:00 Kerekasztal-beszélgetés
16:00 A hőgyészi szarvasgomba-ültetvény meglátogatása

Forrás: ForetPress