Nyomtatás
Találatok: 1187
erdőtűz pusztított oroszországbanMoszkva - Ötre emelkedett péntek délelőttre a dél-oroszországi Volgográdi területen újra fellángolt erdőtüzek halálos áldozatainak a száma, további öt embert nyomtalanul eltűntnek nyilvánítottak, 14 ember megsérült, de a tüzeket sikerült lokalizálni.
Nem egész 24 óra alatt Oroszországban az előző naphoz képest nyolcszorosára nőtt a tüzek száma, több mint 70 helyen gyulladt ki az erdő, s pénteken délelőtt még 21 tűz égett. A Volgográdi területen összesen több mint 500 építmény, ezen belül 397 lakóház, egy óvoda és egy orvosi rendelő égett le, 745 embert evakuáltak. Feltételezések szerint a tűzvészt egy nagy feszültségű vezeték elszakadásakor keletkezett szikra okozta.  Az oltáson az éjszaka már több mint 1500 ember dolgozott, s munkájukat több mint kétszáz gép, valamint több repülőgép és helikopter segítette.

Az Azerbajdzsánban lévő Dmitrij Medvegyev elnök telefonon tájékozódott Szergej Sojgunál, s a rendkívüli helyzetek minisztere jelentést tett Vlagyimir Putyin kormányfőnek. A helyszínre érkezett Viktor Baszargin regionális fejlesztési miniszter és Gennnagyij Onyiscsenko tiszti főorvos.
A Volgográdi területen dúló újabb tüzeket szakértők szerint áramvezetékek leszakadása, illetve a tűzzel való óvatlan bánásmód okozhatta.
Moszkvában a hatvan napig tartó, 30-40 Celsius-fokos hőség után ugyan 10 fok körülire esett a hőmérséklet, és az aszályt szinte folyamatos eső váltotta fel, a Volgográdi területen az utóbbi napokban még mindig 28-30 fok körüli hőség volt.

A Volga mentén a Szamarai területen is újabb tüzek keletkeztek: Togliatti város közelében mintegy 200 hektáron égett az erdő péntek reggel, a térségben erős a szél, ezért a tűz gyorsan terjed. Togliatti polgármestere rendkívüli helyzetet hirdetett ki a városban. Ideiglenesen lezárták a Togliattit és Szamarát összekötő utat is, de a helyi önkormányzat szóvivőjének közlése szerint a lángok nem fenyegettek lakott települést. Erdőtüzek dúlnak még a távol-keleti Csukcs-félszigeten, de mindhárom tűzfészket lokalizálták már.

A hosszú forróság és aszály miatt a szokásosnál jóval több erdő- és tőzegtűz az idén csaknem egymillió hektárnyi erdőt és teljes falvakat perzselt fel Oroszországban. Hivatalos adatok szerint a lángok mintegy félszáz emberéletet követeltek, és hatalmas, egyelőre még fel nem becsült, de a gazdasági mutatókra érezhetően kiható anyagi károkat okoztak. Több mint 1,1 millió hektár, vagyis több mint 100 ezer négyzetkilométernyi erdő égett le, s a közel 30 ezer erdő- és tőzegtűz oltásában mintegy 300 ezer ember vett részt.

Forrás: MTI