Nyomtatás
Találatok: 1598
szoboravatás a kondorosi vadásznaponIdén húszadik alkalommal ünnepeltek a vadászok, ezúttal Kondoros városában. A Megyei Vadásznapon érdekes bemutatók, népzene és irodalmi összeállítás is szórakoztatta a látogatókat.
A Kondorosi Csárda környéke a Békés megyei vadászok tanyájává vált egy napra: a vadászatot, a vadakat, az erdőt ünnepelték a Megyei Vadásznapon. A tévhittel ellentétben a vadászok élete nem csupán a vadak elejtéséből áll. Ez mindössze pár hetet jelent egy évben. Munkájuk legfőbb területe a vadgazdálkodás, a vadállomány nyilvántartása, őrzése, védelme. S bár a hétköznapi emberben a kopókkal körülvett zöldruhás, kalapos, fegyveres ember mítosza él, a vadászok munkájának lényege a természet és a vadak oltalma. Széchenyi Zsigmond szerint a vadászat ",,vadűzés és erdőzúgás; de több erdőzúgás". A vadászat leginkább a természet- és önismeretről szól.

Jókedvű csapat gyűlt össze már kora reggel Kondoroson, ahol buszok várták a látogatókat, hogy a rendezvény első helyszínére, a Nagycsákói majorba szállítsák őket. Arra a helyre, mely a magyar vadásztársaságok megalakulásának kiindulópontja, ahol 160 évvel ezelőtt eleink megalakították az első hivatalos szövetséget. Ebből az alkalomból avatták fel Kiss László gyulai szobrászművész alkotását. Zuberecz Tibor megyei fővadász köszöntőjében elmondta: hatalmas megtiszteltetés számára az emlékmű átadása, s büszkeséggel tölti el a tudat, hogy a történelmi Magyarország középpontjától pár száz méterre fekvő Nagycsákói major volt 160 évvel ezelőtt az a hely, ahol őseink vadásztársaságot alapítottak.

Az avató ünnepséget követően a Kondorosi Csárda mellett került sor a Megyei Vadásznap ünnepélyes megnyitójára. Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke sikeres, eredményes vadászatot kívánt a következő idényre. Dankó Béla, Kondoros város polgármestere örömét fejezte ki, hogy a szövetség Kondoros városát választotta a jubileumi ünnepség színhelyéül, valamint hogy a Betyár Napok sikere után ismét több százan látogattak el a rendezvényre. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is.

Bodrogi Gyula szórakoztatta az egybegyűlteketAz ünnepélyes megnyitót változatos műsorok követték: a szövetség kitüntetésit Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető igazgatója adta át, melyet az új vadászok fogalomtétele követett. A programok sora vadászkürtös térzenével, valamint a Kondorosi Pávakör produkciójával folytatódott, délután pedig a vadászati bemutatóké volt a főszerep. Solymász-, szarvasbőgő- és kopászati bemutatón keresztül ismerkedhettek meg az érdeklődők a vadászat rejtelmeivel és szépségeivel. A népzenéről Palatinusz Ákos, míg a fordulatos, humoros történetekről Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai-díjas színművész, a nemzet színésze gondoskodott.

A betyárokról híres városban a lovakról sem feledkeztek meg a szervezők: a Széchenyi István Lótenyésztő Egyesület fogathajtó bemutatója izgalmas látványosságnak bizonyult a vadásznapon. A gyermekeket pedig Tomanek Gábor színművész műsora szórakoztatta, de a gigantikus megye-puzzle sem hiányozhatott a kreatív játékok sorából.

Forrás: Békés Megyei Hírek