Nyomtatás
Találatok: 1689
tört, zúzott a medveA gyergyószentmiklósi Horgász és Vadász Egyesület vadászai vasárnap éjszaka riasztólövedékekkel felszerelkezve vártak az Újfaluban garázdálkodó medvére, ám az egy nappal korábban jóllakott mancsos nem tért vissza az otthagyott „falatokért”. A vad szombat éjszaka három gazdaságba látogatott, juhokat, nyúlakat, tyúkokat pusztított el.

Tolvaj előtt nincsen zár – a mondás igazolja a hétvégén Újfaluban garázdálkodó medvét is; a tolvajló vadat ugyanis nem tartóztatta fel sem a kerítés, sem a kertkapu, de a bezárt juhakol, a reteszelt nyúl- és tyúkketrec sem jelentett különösebb akadályt számára – szombat éjszakai látogatása során három gazdaságban végzett pusztítást. Sólyom Kálmán a Fő út 535. szám alatt gazdálkodik, az általa tartott tizenhat juhból hetet pusztított el a medve. A gazda számításai szerint az egyenként legalább 25 kilogrammos juhok, az összetört kapu, kerítés, istálló legkevesebb kétezer lej anyagi veszeteséget jelentenek.

A jelek szerint a medve nem lakott jól a juhhússal, Sólyomék közvetlen szomszédságában hét darab nyúlat, egy kissé távolabb eső gazdaságban pedig több mint tíz tyúkot pusztított el. A nyomokból, az istállóajtóról leszaggatott lécekből ítélve az Elekes család által tartott kecskékre is pályázott a mancsos, ám az istállóba nem sikerült bejutnia. Nyomokat nem csupán a melléképületek körül hagyott a vadállat – Elekesék háza mellett, az első udvaron összeszaggatta a gyerekek fürdőmedencéjét és a kukát is felborította, ennek láttán a ház lakói saját épségük miatt is aggódnak.

A károsultak szerint hasonló esetre sosem volt példa a környéken, a szombat éjjeli medvejárást jelentették a helyi rendőrségnek és a polgármesternek, ám kártérítésben nem reménykednek. Egyed József polgármester azonban nem adja fel a reményt a kártérítéssel kapcsolatban. A székelyhon.ro megkeresésére elmondta, az esetettel az önkormányzaton belül egy bizottság foglalkozik, az illetékes hatóságokhoz kártérítésért folyamodnak. A polgármester tájékoztatása szerint vasárnap éjszaka a gyergyói Horgász és Vadász Egyesület vadászai riasztólövedékkel töltött puskákkal vártak a medvére, ám az éjfélnél is tovább tartó őrállásuk hiábavaló volt, a vad nem tért vissza, ezért a következő éjszakákat is strázsálással töltik.

Forrás: Székelyhon.ro