Nyomtatás
Találatok: 1685
szarvasbőgésMegyei körkép - A hideg, ködös, párás reggelek jótékony hatásúak a gímszarvasok párzására. Szeptember elején megkezdődött a szarvasbőgés.
Az első őszi hónap a gímszarvasok nászának időszaka, a vadászok, vadgazdálkodók szent hónapja. Ma már megyeszerte hangolnak a bikák, keresik a helyüket, itt is, ott is felhangzik a jellegzetes, a vadászok által olyannyira várt szarvasbőgés.

Az augusztus végi nagy meleg még kedvezőtlen volt a gímszarvasoknak, ám a hirtelen jött lehűlés, a párás, hűvös éjszakák és hajnalok jótékony hatásúak. A sűrűn változó időjárási frontok azonban szintén előnytelenek, nyilatkozta Baracskay Lajos, a Veszprém Megyei Vadászkamara titkára.

A szakember megfogalmazása szerint már egyre-másra érkeznek a vadászvendégek a megyébe, hétvégére több vadászházban minden helyet lefoglaltak. Ez nem véletlen, hiszen az igazi nagyüzem szeptember 10-től várható.

A magyar vadgazdálkodás a nyugat-európai vendégekre épült az elmúlt évtizedekben. A vadgazdálkodóknak a szarvasbőgés időszaka jelenti a legnagyobb bevételi forrást.

Az életben maradás érdekében mindegyikük úgy készül, hogy legalább a tavalyi szintet teljesítsék. Ehhez a szakértelmük, tapasztalatuk, a vadállomány egyaránt rendelkezésre áll. Csakhogy egyre kevesebb a jól fizető vendégvadász. A gazdasági válság itt is érezteti a hatását. A vadászat ugyanis hobbi, szórakozás, amelyről az emberek elsőként mondanak le válság idején.

Forrás: Napló Online