Nyomtatás
Találatok: 1874
gímszarvas bőgés, szarvasbőgésNéhány csalódott vadász már felhagyott a próbálkozással, vagy csak egyszerűen lejárt a szabadságuk, mindenesetre úgy tűnik, idén késve indul a vadászszezon Baranyában. Ráadásul a válság ezt az ágazatot is érintette, 2006-hoz képest mintegy harminc százalékkal esett vissza a vendégek száma.

Ugyan a hűvös idő rendszerint meghozza a bőgést, valamiért idén eddig még csendben maradtak a szarvasbikák, így azok a vadászok, akik szeptember elején tervezték a kapitális trófea kilövését, hoppon maradtak.

- Nagy késésben azért nem vagyunk, hiszen szeptember 15-17. körül szokott lenni a java bőgés, az okokat ugyan nem tudom, de úgy tűnik, ez most csúszik – mondta honlapunknak Gondos Gyula, a Baranya Megyei Vadászkamara fővadásza. – Egyfajta átmeneti állapot van, későn indulnak a sutavadak, mondjuk olyanra is volt már példa, hogy októberben, novemberben, esetenként decemberben volt a bőgés. Idén még nagy bikát nem lőttek, de biztos vagyok benne, hogy Bóly és a Dráva környékén most is büszkélkedhetünk majd néhány szép trófeával.

A vadásztársaságok is alaposan megérzik a recessziót, nem csupán a négy évvel ezelőttihez képest mintegy harminc százalékkal kevesebb külföldi fizetővadász miatt, hanem a vadkárok is emelkednek, a takarmányárak is az egeket ostromolják, ugyanakkor a vadhús átvételi ára pedig egyre lejjebb van. Mindez jóval takarékosabb gazdálkodásra kényszeríti őket. A baranyai, de főleg a tolnai vadállománynak ráadásul egy új jelenséggel, az autópályával kellett ismerkednie.

- A tervezési szakaszban kikérték a véleményünket az autópálya vadgazdálkodásra gyakorolt hatásáról – idézte fel Gondos Gyula. – Leginkább a tolnai részen érződik a hatása, ott ugyanis évszázados vonulási utakat zár le, és a vadátjárók nem minden esetben természetközeliek. Az apróvad vagy a vaddisznó könnyen alkalmazkodik, de a szarvas már nem megy fel például egy felüljáróra, ezzel az élettere is csökken, és nincs garancia a génállomány frissülésére sem.

Gondos Gyula szerint a késve beinduló bőgés miatt mérleget talán majd csak október végén lehet vonni az idei szezon után.

Forrás: Pécsi Napilap